fbpx

Порошенко закликав українців їхати в Коломию і вчитися грати на трембіті

Політика 14:45, 19.03, 2019

Петро Порошенко перебуває з робочою поїздкою на Прикарпатті. В Коломиї президент взяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку Івано-Франківської області.

Засідання Ради регіонального розвитку провели на заводі "Leoni AG", відкриття якого у вересні 2017-го року також відбулося за участю Петра Порошенка.

На засіданні Ради прибули члени уряду, народні депутати від БПП, представники обласної влади, місцевих рад, громадські активісти, духовенство. 

Петро Порошенко відкрив засідання годинною промовою, в якій звично відзначив досягнення останніх років: зміцнення армії, безвіз, томос, наголосив на загрозі з боку Росії. З цими тезами Порошенко виступає останнім часом по всій Україні в рамках своєї виборчої кампанії. Його агітаційні поїздки подаються як робочі візити в регіони. 

Окремо Порошенко зупинився на темі децентралізації, в якій нарешті згадав Прикарпаття. Він відзначив, що децентралізація дала місцевим громадам не лише повноваження, а й фінансовий ресурс для їх реалізації. 

"Раніше уявити собі це не можна було: владу і повноваження передали на місця громадам. Разом з відповідальністю. Хоча ні, з відповідальністю, мабуть, ні. Бо у нас якщо лампочка в під'їзді не вкручена, то хто винен? Правильно: Петро Олексійович Порошенко. Ну, але нехай вже так буде. Та головне  що передали фінансовий ресурс. Раніше частка місцевих бюджетів у зведеному державному бюджеті була на рівні 30%. Тепер  51%. А на всі решта функцій держави  оборону, освіту, охорону здоровя тощо…  49%. Лише необхідність витрат на оборону зараз під час агресії не дає мені змоги просувати далі співвідношення на користь місцевих бюджетів. Чи є ці зміни на користь децентралізації незворотними? Ні. Два закони змінити  і до побачення. Всі гроші знову до Києва, і всі знову з торбами на київські пагорби. Але не дай Боже нам знову повернутися в ті часи, щоб вам милостиво дозволяли: з ким і на яку суму укладати контракти, ліквідували тендери і Прозорро, а обраним керівникам громад лише виконувати, що вказують з Києва",  сказав Порошенко. 

Президент запевнив, що він залишається прихильником і захисником децентралізації. 

"Мені подобається, коли в ОТГ десь у селі нас зустрічають словами "наша візія", "наш перспективний план". І ставляться до цього дуже серйозно. І моя порада: не бійтеся мріяти і ставити перед собою амбітні цілі, високо піднімти планку!"  закликав Порошенко. 

Президент нагадав, як бюджет Печеніжинської ОТГ вже в перший рік після об'єднання зріс майже в 10 разів  з 5 до понад 51 мільйона гривень. 

"Що таке децентралізація для Порошенка? Це країна без периферії! І в Коломиї має бути навіть більш цікаво, ніж в містах-мільйонниках. Бо там всі були! А ви приїжджайте до Коломиї. Ви точно тут залишите частину свого серця…. Більшість українців трембіту в руках не тримали! Та нехай приїдуть на Прикарпаття, побачать, може, навчаться. Це така модель цементування нашої держави. Країна без периферії  це велика країна щасливих, вільних і заможних людей",  заявив Порошенко. 

За його словами, громади зараз активно конкурують за інвесторів, намагаючись створювати на своїй території нові робочі місця. У цьому контексті Порошенко згадав виробництва "Гудвеллі Україна", "Леоні", Івано-Франківськцемент як приклади успіху. 

"Всі питання, що стосуються території, мають бути вирішені на цій території  це моя позиція як президента", – наголосив Порошенко.

Він також звернув увагу на пріоритетність розвитку туризму в регіоні. "Карпати неймовірно цікаві для туристів. Не ліс рубати, а туристів залучати. Це неймовірні можливості для малого і середнього бізнесу",  сказав Порошенко. 

Після годинної агітаційної за змістом промови Петра Порошенка виступили голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук і міський голова Долини Володимир Гаразд. Промовці також похвалилися здобутками області й міста останніх років. 

Порошенко залишив засідання Ради регіонального розвитку без резолюції й конкретних рішень. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: