fbpx

Порядок встановлення літників у Франківську залишили без змін

Суспільство 18:40, 03.04, 2015

Таке рішення відкритих громадських обговорень, участь у яких взяли близько 60 підприємців та працівників мережі "23 ресторани", зафіксували в Резолюції.

Сьогодні відбулося відкрите громадське обговорення проекту нової редакції Положення "Про розміщення та порядок облаштування літніх торгових майданчиків в місті Івано-Франківську". 

Зміни до чинного Положення запроваджувалися відповідно до рішення виконкому. Проект нової редакції Положення, в якому мали бути втілені ці рішення, розробило і представило громадськості управління торгівлі міськвиконкому. 

Обговорення пройшло за участю близько 60 підприємців і працівників франківської мережі "23 ресторани". Серед них були активісти таких ініціатив як "Тепле місто" і "Гарячий спорт". 

Нова редакція Положення, запропонована управлінням торгівлі, передбачала встановлення нової заборони – заборони розміщення літніх торгових майданчиків поблизу культових споруд та пам’ятників. "Не ближче, ніж 20 м від культових споруд і пам'ятників",  регламентувала нова норма.

Таким чином, загальний перелік місць, де у Франківську забороняється встановлювати літні торгові майданчики, склав би 7 пунктів.  

1

Нова заборонна норма викликала гарячу дискусію. Депутат міської ради, член депутатської комісії з підприємництва і торгівлі, учасник комісії з організації сезонної торгівлі Світлана Оришко висловила сумнів у доцільності її запровадження.

и доцільно це приймати, якщо вже сезон, вже є запити на розміщення літників і зміни будуть вноситися, коли частина людей уже працюють за попереднім Положенням – зробили документи, отримали дозволи? Доцільно запроваджувати нові правила з нового сезону. Ми не можемо під час сезону вносити зміни в Положення, бо це нерівні умови для всіх учасників ринку",  сказала Світлана Оришко. 

За її словами, вже зараз є три запити на літники, яким через цю пропоновану нову норму мали би відмовити у встановленні  при тому, що вони працювали кілька попередніх років. Два з них стосуються мережі "23 ресторани"  один літник поблизу "Фабрики" на площі Ринок, інший біля "Мануфактури" на Бачинського.

За словами нотаріуса Ігоря Фріса, у Франківську і так надто ускладнене Положення, яке стосується роботи літників.

и в інших містах, областях є подібні обмеження? Я аналізував,  виступив він.  У Франківську зарегульована ця діяльність більше, ніж в інших містах. Тільки в Києві процедура отримання дозволів і умови встановлення літніх майданчиків більш ускладнені і більш зарегульовані, ніж у Франківську. Львів, Волинь, Ужгород, Чернівці – легші. У них немає обмеження стосовно культових споруд і пам’ятників",  виступив Ігор Фріс.

Під час подальшого обговорення з'ясувалося, що норма розміщувати літники на віддалі 20 м і більше від культових споруд і пам'ятників нічим нормативно не підкріплена. За кілька минулих років до міськвиконкому і управління торгівлі, зокрема, не надходило жодних скарг від релігійних громад чи власників споруд.

Прихильники заборонного рішення апелювали до норм моралі і патріотизму. 

Врешті, 56 голосами "за" супроти 4 "проти" учасники відкритого громадського обговорення прийняли Резолюцію, в якій вказали, що громада не погоджується із обмеженнями у сфері підприємницької діяльності і вважає запровадження такої заборонної норми несвоєчасним. Рекомендує повернутися до обговорення цього питання після завершення сезону літників. І відмовляє виконкому у прийнятті нової редакції регуляторного акту. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: