fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Проект "Тиша": у Франківську відкривають кафе зі слабочуючими офіціантами

Проект "Тиша": у Франківську відкривають кафе зі слабочуючими офіціантами

14:55, 22.08, 2018

Троє молодих активістів: Євгеній Божевський з Дніпра, Валентина Ротарі (Молдова, м. Бєльці) та Мар'яна Корольчук з Івано-Франківська вперше познайомилися на YEP Startup Summer Camp 2018, міжнародному таборі з підприємництва.

Міжнародний табір з підприємництва проходив 11-15 липня у Києві, і за кілька днів молоді люди розробили унікальний проект із назвою "Тиша", передає Фіртка.

Його суть полягає у створенні кав'ярні, де весь персонал складається з глухих або слабочуючих. Локація розрахована в тому числі і на відвідувачів, котрі не мають особливостей слуху.

Наразі заплановано відкриття таких просторів на базі закладів громадського харчування у містах проживання засновників проекту.

Особливістю стане запровадження інтерактивного меню, де, крім текстових назв страв, будуть розміщені картинки-підказки з їх зображенням жестовою мовою, котрі допоможуть зробити замовлення та поспілкуватися з офіціантом.

Проект "Тиша" отримав багато позитивних відгуків на Summer StartUp Camp 2018 як серед учасників, так і серед членів жюрі.

Підхід студентів до вирішення такого складного соціального питання оцінили спеціальною премією від міжнародної компанії Lucky Labs:

"Ми відзначили стартап "Тиш" ще на церемонії переможців у таборі Summer StartUp Camp 2018. Цей проект вирізнявся з-поміж інших не тільки важливою соціальною складовою, але й доволі оригінальною презентацією. Його автори не з чужих слів знайомі з проблемою інклюзивності і змогли створити корисну ініціативу, яка спрямована не тільки на вирішення бізнес-задач, але й на розширення соціальної орієнтованості",  коментують у прес-службі Lucky Labs.

За словами Валентини Ротарі, співзасновниці проекту, люди із вадами слуху дуже чутливі, їх легко образити.

"Вони мають відкриті серця та прагнуть бути корисними світові, але, на жаль, буденні для нас речі для таких людей стають майже нездійсненними. На жаль, глухі найчастіше контактують лише із тими, хто знає мову жестів. Живе спілкування із зовнішнім світом, де панують слова та інтонації, у них часто обмежується походом до лікаря та в магазин. Та іноді навіть цього неможливо зробити без супроводу сурдоперекладача чи без застосування додатка в смартфоні. Тому є потреба саме у взаємодії, у відчутті причетності та залученості до решти соціуму".

Про це дівчина дізналася не з книжок, адже обоє її батьків мають вади слуху.

Валентина цього року отримала диплом магістра психології та працює директоркою ресторану. Дівчина має на меті розпочати реалізацію проекту у своєму місті саме із закладу, котрим керує. Валентина, незважаючи на притаманний їй оптимізм, досі не впевнена, чи сприймуть належним чином це нововведення в її містечку.

Про другого творця проекту "Тиша", Євгенія Божевського, знає не лише рідне місто, але й, без перебільшення, значна частина країни. Євгеній заснував у Дніпрі школу вивчення мови жестів "Sound of Silence", де всі охочі можуть безкоштовно навчатися та відкривати для себе світ глухих людей, котрий не менш цікавий, ніж той, до якого ми звикли. Хлопець також дуже тісно зіткнувся із цим питанням, адже його прадід був глухим.

Як стверджує Євгеній, проект потребує реклами, але такої, котра буде йти від людини до людини, адже має мрію, що колись мова жестів стане популярним брендом.

17-річна студентка Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу Мар’яна Корольчук також підтримує ідею необхідності популяризації проекту "Тиша".

Дівчина додала, що перед введенням проекту в дію в місті мають проводитися публічні дискусії та організовуватися тематичні події. Потрібно пояснювати людям цілі проекту та різнобічно підготувати підґрунтя до втілення задуму у життя.

Третя співзасновниця проекту "Тиша" Мар’яна Корольчук має найменший досвід спілкування з глухими, проте нещодавно із власної ініціативи вивчила жестову мову та популяризує її серед друзів та знайомих.

За словами засновників, стартап виконуватиме надзвичайно важливу соціальну функцію: надасть можливість людям із вадами слуху отримати робоче місце та соціалізуватися.

Планується, що це буде спільнота, де слабочуючі і відвідувачі, які вільно чують і розмовляють, зможуть поспілкуватися, повчитися або просто попити кави в тиші. Частина прибутку від проекту буде йти на закупівлю слухових апаратів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: