fbpx

У Франківську розповіли, які професії будуть потрібними, а які зникають вже сьогодні

Суспільство 20:22, 21.04, 2017

У Івано-Франківську влаштували відкриту дискусію про професії майбутнього в світлі теперішньої та майбутньої автоматизації.

Футурист Томас Фрей каже, що 60% найкращих професій найближчого десятиліття ще не винайдені.

За прогнозами всесвітнього економічного форуму 35% навичок, які ми вважаємо найбільш необхідними в роботі, зміняться.

Нові знання з’являються щодня, більш того, багато професій автоматизуються. Дослідження Оксфордського університету показують, що роботи можуть замінити 47% сьогоднішніх працівників протягом 20 років.

Київська школа економіки та громадський ресторан Urban Space 100 провели відкриту дискусію для студентів Івано-Франківська. Спікери розповіли про демографічні тенденції, зміни на ринку праці, про те, які професії і які навички будуть необхідні у найближчому майбутньому, у що варто вкладати час і зусилля, щоб бути затребуваним на ринку праці і побудувати успішну кар’єру.

Головним спікером дискусії був професор Київської школи економіки, старший науковий співробітник Київського економічного інституту, колишній студент університету Кентуккі (США), прихильник концепції долучення до іноземного університетського досвіду Володимир Вахітов. Йому асистувала Наталія Заїка, керівник економічного відділу Київської школи економіки. 

Перше, з чого почав Володимир Вахітов – запропонував оцінити присутнім свою вартість на ринку праці. Після чого запропонував назвати професії майбутнього. Серед тих, що назвали франківці, переважали – програміст, інженер, будівельник, лікар, робототехнік.

“Більшість цих професій існують тепер, тобто ми проектуємо свої знання і досвід на майбутнє. А треба виходити за межі свого досвіду, – підкреслив Вахітов, – наприклад, думати про менеджера соціальних мереж”.

Найпопулярніша професія 100 років тому, у 1916 році, запропонував аналітику спікер, – ковалі, шевці, та всі, що спеціалізувалися в сільському господарстві. 50 років тому – секретарка, водій, будівельник, робітник на конвеєрі. Тоді у обов’язки секретарки входило все, що тепер є діловодством і організацією подій. Ця людина мала вміти робити все. За останні років 20 років цей фах поділився на кілька.Так само зникає і трансформується в щось інше спеціальність будівельника, архітектора, лікаря та багатьох інших. Причина – економічна доцільність, праця машини в кілька разів дешевша, ніж праця людини. 

За словами Вахітова, сьогодні автоматизуються, а отже, зникають у класичному сенсі багато професій, в яких є ручна праця, повторюваність дій, чіткий алгоритм, невисокий рівень автономності, мінімум креативу, де немає необхідності приймати власні рішення.

“Такі робОти, де вам постійно будуть казати, що робити, зникнуть в першу чергу”, – вважає він.

Так, у США масово заміняють роботами касирів і тих, хто приймає замовлення у Макдональдсах. Кур`єри – рОботи і дрони, – активно замінюють вантажників і тих, хто доставляє пошту та речі, в Японії. Повністю роботизується в даний час у великих транснаціональних компаніях робота бухгалтера, в ній залишаються потрібними люди-керівники, фахівці високої кваліфікації, змінюються їхні функції. Приречена спеціальність журналіста – на багатьох новинних сайтах світових інформагентств новини і аналітичні статті вже пишуть роботи. А також маркетолога та турагента, офісних працівників і навіть юристів – в останньому випадку йдеться про порівняння і пошук невідповідностей у законодавстві та роботі з текстом, які також уже тепер практикують світові корпорації.

«Протягом вашого життя є високі шанси, що всі існуючі сьогодні професії зникнуть. Половина теперішніх професій буде роботизована. Ті спеціальності, що залишаться, суттєво зміняться. Тому люди мають або перевчитися, або вони просто будуть бідними», – підкреслює спікер.

Відтак, виші вже тепер повинні думати про цю тенденцію і враховувати автоматизацію при визначенні професій, для яких вони готують спеціалістів зараз, і під час підготовки студентів. 

На що завжди буде попит – на унікальність, на корисну унікальність. Чотири напрямки, які забезпечать професійну затребуваність у майбутньому – корисна унікальність, креативність та нестандартне мислення, здатність постійно вчитися, здатність будувати зв’язки між людьми.

“Подумайти, в чому ваш особистий талант, що ви  можете особисто зробити краще, ніж інші. Вміння шукати відповіді на нестандартні питання, знайти рішення в екстремальних ситуаціях, вміння вчитися на своїх помилках і взагалі вміння постійно вчитися – це ті якості, які зроблять вас успішними в майбутньому”, – підкреслив Володимир Вахітов.

1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: