fbpx

Прикарпатець власноруч зібрав вітряк, який забезпечує електроенергією будинок

Суспільство 11:44, 21.01, 2018

Дмитро Гринишин із села Гринівці Тлумацького району спорудив на власному подвір’ї вітряк, який забезпечує будинок електроенергією.

Побудувати вітряк пан Гринишин вирішив невипадково. У селі були постійні перебої з напругою, часто світла просто не було. Крім того, напруга в мережі не була стабільною, а коливалася від 200 до 280 вольт. Це впливало на роботу техніки в домі, вона часто ламалася.

Про це пише Галицький кореспондент у матеріалі "Електрика з вітру".

Вітряк Дмитро Гринишин збудував два роки тому. Прилад збирав поступово, запчастини вишукував по одній. Лише на 11 акумуляторів витратив 55 тис. гривень. Знайшов електромотор, замовив магніти, встановив мачту висотою аж дев’ять метрів. Разом із сусідом встановив вітряк.

Усі параметри пан Дмитро розраховував сам, застосовував метод проб і помилок. А помилки були, бо до того справи з будівництвом вітряків він не мав. Спершу не поставив редуктор, думав, що з ним крутити вітряк не буде. Але потім зрозумів, що редуктор таки потрібен для нормальної роботи обладнання. Генератор має набагато більші обороти, ніж лопаті, тож редуктор дозволяє це вирівняти.

Збудований вітряк самостійно повертається за вітром. При пориві вітру 2 м/с лопаті починають крутитися, а при силі вітру 10-15 м/с він видає повну потужність – один кіловат. Цей заряд надходить на акумулятори, такої кількості електроенергії для господарства цілком вистачає.

Схема роботи вітряка виглядає так: всю вироблену енергію він подає на акумулятори, ті – на інвертор. Поки не було вітряка, акумулятори заряджалися з електромережі. У тих випадках, коли вітряк не працює, електрика також постачається з загальної мережі. За спожиті ресурси чоловік платить відповідно до показників лічильника.

 "Мені кажуть, що за ці гроші, які я витратив на вітряк, можна до смерті платити за світло. Але я взяв його не для того, щоб економити світло, а для безперебійного постачання електроенергії", – каже інженер.

Наразі вітряк не працює. Пан Дмитро має намір його модернізувати, замінити металічні лопаті на легші, вужчі, сучасні, які будуть повертатися автоматично за напрямом вітру. Крім того, хоче зробити так, щоб вітряк крутився постійно з однією швидкістю. Для цього треба встановлювати автоматику.

Чоловік щиро зізнається, що роботи з вітряком було багато. Для того, щоб все працювало належним чином, в будинку слід було переробити лінію електропередачі. Попри цев ін не відмовляється від задуму встановити ще кілька таких вітряків, які б стояли один за одним в ряд.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: