fbpx

Прикарпатська письменниця – серед претендентів на Премію Шевельова за найкращу есеїстику

Суспільство 14:07, 20.11, 2018

Премія Шевельова оголосила довгий список претендентів. У ньому 16 номінантів.

Комітет Премії імені Юрія Шевельова оголосив довгий список претендентів на здобуття нагороди. Про це повідомляється на сайті українського ПЕН-клубу, пише Читомо.

До довгого списку ввійшли 16 учасників. Серед них  гуцульська письменниця Люба-Параскевія Стринадюк.

1. Бондар Андрій, «Церебро», «Видавництво Старого Лева»

2. Бондаренко Ірина, «Віскі для Бонда», навчальна книга «Богдан»
3. Герасименко Іван, «Намисто», видавець О. Грязнова
4. Горак Роман, «Квітка Цісик», видавництво «Апріорі»
5. Горицвіт Тетяна, «Те, що можна написати тільки аквареллю», ФОП Зеленський
6. Гриценко Олександр, «Пегаси Перебудови», видавництво «КІС»
7. Єґіазарян Борис, «Сорок джерел», «Видавництво Старого Лева»
8. Єрмоленко Володимир, «Плинні ідеології», видавництво «Дух і Літера»
9. Карабєн-Фортун Катерина, «Попіл життів», видавець Л. Мачулін
10. Крюґер Вано, «Коли я чую слово «культура», видавництво «Laurus»
11. Поліщук Ярослав, «Гібридна топографія», «Видавництво 21»
12. Пономарьов Віталій, «Історія на власній шкірі», видавництво «Стилос»
13. Сливка Юлія, «#чуєш, коли приїдеш додому?», видавництво «Аструм»
14. Содомора Андрій, «Бесіди (про)думки», «Видавництво Старого Лева»
15. Стринадюк Люба-Параскевія, «Як я ‘му жити на полонині», видавництво «Піраміда»
16. Чапай Артем, «The Ukraine”, «Видавництво 21»

До складу журі 2018 року входятьОля Гнатюк, Тамара Гундорова, Вахтанґ Кебуладзе, Костянтин Москалець, Володимир Панченко, Сергій Плохій, Тарас Прохасько, Микола Рябчук, Олександр Саврук, Елеонора Соловей, Леонід Фінберґ, Олександр Бойченко та Андрій Любка.

"Есеїстика – це жанрово-стильовий мікс, у якому всі елементи (жанру, стилю) рівноправні, жоден із них не домінує, – говорить член журі Премії, літературознавець, доктор філологічних наук Володимир Панченко. – Прикмети есеїстики – виразна авторська суб’єктивність; парадоксальність  інтелектуальних ходів; вишуканість викладу, стилістичний блиск; несподіваний, непередбачуваний асоціативний ряд; складне, “лукаве” поєднання різних емоційних потоків; вільне ширяння думки у віддалених одне від одного часах і так само вільні проекції минулого в часи теперішні".

"Есей зазвичай передбачає роботу з якоюсь темою, ідеями, що розвивають і додають до загального дискурсу щось цінне, цікаве, що виявляють, увиразнюють, знаходять, "показують ще щось", порушують питання, задають новий смисловий простір. Тобто есеї створюють цінність для читача не тільки формою вираження, але й здебільшого сутнісними рефлексіями, завдяки яким розвивається певна тема, феномен, явище тощо. Відповідно, дуже важливою є ідейна цілісність такого висловлювання у формі есею", – зауважує член журі Премії, директор Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук.

Довідково: Премія імені Юрія Шевельова заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. До розгляду приймаються художні або наукові есеї українських авторів, опубліковані в паперовому вигляді (книжка, збірка) протягом календарного року.

Засновники премії: Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу, Києво-Могилянська Бізнес-Школа, видавництво "Дух і Літера", Український науковий інститут Гарвардського університету.

Лауреат щороку оголошується під час церемонії 17 грудня, у день народження Юрія Шевельова. Короткий список оприлюднюється за тиждень до церемонії – 10 грудня.

Лауреатами Премії минулих років також були Тарас Прохасько («Однієї і тої самої»)Андрій Портнов («Історії для домашнього вжитку»), Костянтин Москалець («Сполохи»), Олександр Бойченко ("Більше/менше"), Вахтанґ Кебуладзе («Чарунки дол»), Андрій Любка («Саудаде»).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: