fbpx

Прикарпатські містечка з єврейськими пам'ятками отримають туристичні перспективи

Суспільство 20:35, 16.06, 2014

На Івано-Франківщині реалізується транскордонний проект "Шляхами штетлів" (Shtetl Routes) на тему розвитку туризму в малих містах і містечках, які мають єврейські пам'ятки й історію.

Всього в Західній Україні до проекту увійшло 20 містечок, і ще по 20 – у Західній Білорусі та Східній Польщі. На Прикарпатті це Рогатин, Болехів та Косів. Віктор Загреба, координатор проекту "Шляхами штетлів" (“Shtetl Routes”) у Галичині та Закарпатті, представник ГО "Центр соціальних та ділових ініціатив" (м. Яремче), стверджує, що ці містечка вже зараз мають певний інтерес, але не масовий:

"Це радше «фанати», які зараз туди приїздять, хоча інколи бувають й організовані групи. Наприклад, Косів є центром паломництва хасидів. А в Болехові і Рогатині активно працюють асоціації вихідців з цих містечок. Ці громадські організації базуються в США і втілюють різні дослідницькі та практичні проекти. Зокрема, в Болехові відновлюють будівлю синагоги, мета – колись створити там музей євреїв Галичини. В Рогатині збирають по всьому місту надгробні плити, які колись були використані для будівництва доріг, і повертають на єврейський цвинтар. Тобто ці організації в першу чергу прагнуть зберегти історичну спадщину, а наш проект – створити на її основі привабливі туристичні пропозиції. Таким чином ми доповнюємо одне одного", – розповідає Віктор Загреба. 

Головним партнером і автором проекту є польська організація "Brama Grodzka – Teatr NN" з міста Любліна. Окрім ГО "Центр соціальних і ділових ініціатив" (м. Яремче), у проекті є ще одна партнерська організація в місті Рівному і дві організації в Білорусі.

90% коштів на проект надходить від Європейського Союзу, адже він виграв конкурс проектів в рамках програми "Польща – Білорусь – Україна". Інші 10% кожен партнер проекту (у Польщі, Білорусі та Україні) шукає в місцевих джерелах, таких як бізнес чи благодійні організацій. 

Віктор Загреба зазначає, що проект переслідує не одну ціль:

"Наш проект має одразу декілька цілей. В першу чергу це підтримка місцевих економік у малих населених пунктах, найчастіше райцентрах, через розвиток туризму. Ці містечка, як правило, не розбещені увагою туристів, частину з них взагалі можна назвати економічно депресивними. Американські туристи могли би відіграти для таких містечок важливу роль – створити підприємницькі можливості, робочі місця.

Чому подружжя американців з Нью-Йорка буде летіти у відпустку, скажімо, в Рогатин? Такою причиною може бути спадщина Рогатина, зокрема все, що стосується єврейської історії. Багато людей єврейського походження по всьому світу мають своє коріння на наших східноєвропейських землях, а отже, натурально мають інтерес бодай раз в житті тут побувати. Завдання нашого проекту – спонукати їх приїхати сюди у відпустку та допомогти здійснити таку поїздку, в першу чергу інформаційно.

Однак паралельно з цим проект досягає й інших цілей – наприклад, просвіта самих українців на тему місцевої історії. Бо зараз, з одного боку, є незнання історії, а з іншого – небажання пам’ятати, негативне ставлення до минулого. Є факт, що багато століть, ще з часів Русі і Галицького князівства, на теренах сучасної України ми мешкали поряд з євреями. І майже завжди національні громади – українці, євреї, поляки, німці – мали добрі сусідські стосунки, принаймні у містах. Ця історія – частина нашого минулого, і, на нашу думку, про неї важливо пам’ятати і принаймні ставитися з повагою. А ще краще – пропагувати її та використовувати на свою користь, наприклад, через приваблення туристів, яким ця історія дуже важлива".

"Шляхами штетлів" – переважно інформаційний проект, ніяких "твердих заходів", таких як відновлення пам’яток чи встановлення інформаційних знаків, в ньому не заплановано. А заплановано сучасний путівник п'ятьма мовами, в т. ч. електронний (як мобільні додатки); насичений і вичерпний веб-сайт; проведення навчальних поїздок для екскурсоводів; виготовлення 3-D реконструкцій 15 містечок – як вони виглядали у минулому столітті. Також є досить багато досліджень, архівних розвідок, записів інтерв’ю та інших заходів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: