fbpx

Прикарпатські науковці експериментально довели, що настоянка на золотому корені продовжує життя

Здоров'я 20:41, 16.11, 2017

Науковці кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету експериментами на дріжджах і мушках дрозофілах довели, що лікарська рослина родіола рожева (золотий корінь) продовжує життя, покращує репродуктивну функцію та роботу м'язів.

Про це розповів відомий науковець, доктор біологічних наук, завідувач кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету Володимир Лущак. Сьогодні він прочитав першу лекцію у рамках проекту "Університет для всіх", який розпочався у ПНУ ім. В. Стефаника.

За словами Володимира Лущака, експерименти з родіолою рожевою науковці проводили на мушках дрозофілах і підтвердили на дріжджах.

"Дрозофіла у середньому живе 70 днів, людина – 70 років. Процеси старіння у дрозофіли і людини дуже подібні",  зазначив Володимир Лущак.

Мушкам давали різні концентрації родіоли рожевої.

Експеримент Володимира Лущанка - вплив родіоли на дрозофіл

Правильна концентрація збільшила тривалість життя на 15%.

"Це шалене продовження життя",  зазначив науковець.

Втім, передозування для дрозофіл виявилося токсичним. Тому, наголошує науковець, вживати настійку родіоли рожевої необхідно у правильних пропорціях.

Також, за його словами, родіола рожева не лише продовжує життя, а й покращує м’язові та репродуктивні функції. Тобто, запевняє професор, людина і у 80 років буде бадьорою, а не немічною.

"З віком м’язова функція падає. Виявилося, що родіола сповільнює деградацію цієї функції. Тобто, ті організми, які споживали родіолу рожеву, краще рухалися",  розповів про результати досліджень Лущак.

Експеримент підтвердився і на дріжджах.

"До 19 дня біля 60% клітин мертві. Але коли ми додаємо препарат родіоли рожевої, кількість мертвих клітин значно зменшилася", – зазначив Лущак.

На запитання із залу, чи родіола має бути настояна на спирту, Лущак відповів, що, дійсно, варто золотий корінь настоювати на горілці, але вживати настоянку слід у правильних пропорціях.

Родіола рожева (лат. Rhodiola rosea L.) (інша назва золотий корінь)  це багаторічна невисока рослина родини товстолистих  Crassulaceae. В Україні рослина поширена лише в Карпатах. Вона занесена до Червоної книги зі статусом "вразливий" через тотальне знищення заготівельниками кореневищ, після чого рослина гине і вже не відновлюється. Введена в культуру. Її успішно вирощують на грядках і висаджують у природних умовах: на берегах річок, на галявинах, високих схилах.

Родіола рожева, або ж золотий корінь

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: