fbpx

Прикарпатські "радикали" закликають подолати вето Президента

Політика 13:21, 22.08, 2018

23 липня 2018 року Президент України Петро Порошенко наклав вето на закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495, ініційований фракцією Радикальної партії Олега Ляшка. Івано-Франківська обласна організація РПЛ вважає, що це величезна помилка, вкрадені в українців робочі місця і достойні зарплати та удар по екологічній безпеці держави.

У 2015 році РПЛ домоглася запровадження десятирічного мораторію на експорт лісу-кругляка, який зберігає екологію та дає значний економічний ефект. Але спритні ділки продовжують вивозити український ліс під виглядом дров за кордон цілими ешелонами.

Тому третього липня ц. р. Верховна Рада ухвалила новий закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495, ініційований фракцією Радикальної партії Олега Ляшка. Метою цього нормативного акту є збереження лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду). Ним запроваджується повна заборона на експорт дров та суворе покарання для контрабандистів  від трьох до п'яти років тюрми і до 12 років  за рецидив.

19 липня на своєму засіданні Уряд надав позитивний висновок і рекомендував Президентові підписати ухвалений парламентом закон №5495, який передбачає створення робочих місць і підвищення доходів українців. Однак Президент повернув цей закон до Верховної Ради на доопрацювання та пропонує вилучити з нього повну заборону на експорт дров. Адміністрація Президента вважає, що ця заборона порушує Угоду про асоціацію з ЄС.

Натомість, ані цей закон, ані мораторій, ані заборона на дрова не суперечать цій угоді, а також правилам Світової організації торгівлі. Об'єктивних підстав для вето не було. Більше того, заборону або обмеження на експорт лісової продукції запроваджено у 33 країнах, а в Канаді та США така заборона діє вже понад 100 років.

Своїм вето Президент продемонстрував українцям, що влада не зацікавлена у розвитку власної деревообробної і меблевої галузі, яка ще кілька десятиліть тому була провідною на Прикарпатті, давала левову частку надходжень до обласного бюджету.

"На Івано-Франківщині працювали чотирнадцять лісокомбінатів, чотири меблеві комбінати, про досвід їх безвідходного виробництва знали навіть за межами країни,  коментує цю ситуацію голова Івано-Франківської обласної організації РПЛ Петро Шеремета.  Ці підприємства забезпечували добрим заробітком більш як сорок тисяч людей, які не шукали долі за кордоном, а працювали на своїй землі".

Нині цій галузі не вистачає високоякісної сировини, яку під виглядом дров масово вививозять за кордон. І це не голослівні твердження. Досить поглянути на довжелезні ешелони на залізничній станції в Івано-Франківську, які транзитом вивозять ліс-кругляк у Румунію.

"Радикали" Івано-Франківщини через своїх представників у міських та районних радах добиваються прийняття цими органами місцевого самоврядування звернення до Верховної Ради з вимогою винести на розгляд парламенту питання подолання вето Президента на Закон України №5495 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів".

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: