fbpx

Прикарпатські судді хочуть чути у свій бік менше критики

Суспільство 19:23, 31.10, 2017

Судді Івано-Франківщини сьогодні під час круглого столу розповіли, як, на їхню думку, можна налагодити співпрацю з громадою. Більшість із них хочуть чути менше критики на свою адресу та у бік судів, в яких вони працюють.

Заступник голови Апеляційного суду Івано-Франківської області Віталій Девляшевський закликав колег-суддів та адвокатів не коментувати судові рішення та закликав громадськість утриматися від критики апеляційного суду.

"Слід виключити з практики критику суддів за їх рішення. Критикувати слід конкретні помилки, порушення у роботі, випадки з боку конкретних суддів, а не цілого суду, зокрема апеляційного", –  вважає Девляшевський.

Суддя Івано-Франківського міського суду Тарас Антоняк вважає, що не можна критикувати і судову систему в цілому.

"У цивілізованих суспільствах критикують суддів, критикують судові рішення. Суддів за поведінку, судові рішення – за конкретні якісь випадки, але в цілому судову гілку влади не піддають критиці",  відзначив Антоняк.

Голова господарського суду Івано-Франківської області Марина Шіляк нарікає, що про суддів в інформаційному просторі більше негативу, аніж позитиву.

"У нас громадськість і журналісти дозволяють собі робити висновки, зовсім не заслухавши позицію судді. Можливо, варто звернутися до судді, чому таке було рішення? Ну, принаймні я не пам’ятаю, щоб до нас хтось приходив і просив пояснити. Фіксуються негативні факти, але про позитив мало пишеться",  бідкається суддя.

Голова Снятинського районного суду Ігор Сегін висловив думку, що критикувати суддів можуть собі дозволити лише адвокати.

"Позитивних сюжетів або коментарів практично немає, вони відсутні,  погодився Сегін із суддею Шіляк.  Якщо дозволяють собі не учасники судового процесу, а просто люди з вулиці, ЗМІ коментувати в грубій цинічній формі всю судову систему, то це неприпустимо. Коментувати потрібно конкретне рішення, конкретні факти. Це можуть робити фахівці, опоненти з другої сторони – це адвокати. Тільки адвокат може належним чином дисциплінувати суддю".

Натомість суддя-спікер Коломийського районного суду Віктор Васильковський вважає, що критики у бік суддів може бути і більше.

"Рівень критики суддів може бути ширший, тому що ми все-таки публічні особи, повинні мати до цього імунітет. Однак важливо, щоби критику не висловлювали саме офіційні особи. Тобто критика від журналістів, від громади, від населення – це є абсолютно нормально, і судді повинні це сприймати і бути до цього готовими і мати відповідний імунітет. Але стосовно критики офіційних осіб – прокуратури, поліції, депутатів, Національного антикорупційного бюро – тут є величезна проблема",  сказав Васильковський.

За його словами, відповідно до Європейської конвенції, подібні заяви вважаються впливом на суддів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: