fbpx

Прикарпатських лісників вивели на мітинг проти реформи лісової галузі. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 11:25, 28.11, 2017

Понад тисяча працівників лісових державних підприємств області організовано прибули до Івано-Франківська на пікет проти стратегії реформування лісової галузі.

Лісівників привезли автобусами з різних куточків області. Люди прибули в уніформі, з бензопилами та плакатами проти реформування лісової галузі, яку уряд 15 листопада схвалив у вигляді "Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року".

Зважаючи на плакати, які тримають працівники районних держлісгоспів, люди вважають, що реформа знищить лісове господарство і призведе до приватизації лісів. Видається, керівництво розповідає людям, що через реформу вони втратять роботу.

Пікет подається як ініціатива профспілки, хоча організація виїзду понад тисячі працівників держлісгоспів до Івано-Франківська не могла обійтися без погодження з керівництвом обласного управління лісового господарства. 

Як зазначив голова обласної організації профспілки лісового господарства Ігор Хомишин, лісівники протестують проти знищення лісової галузі і урядової "стратегії розвалу", наголошує, що концесія лісів – це "шлях до збагачення кланів".

"Ця стратегія не передбачає розвитку лісового господарства. Це фактично стратегія розвалу галузі, – зазначає Ігор Хомишин. – Наша лісова область працевлаштовує людей у лісі – це посадка, догляд, охорона, і в кінцевому результаті експлуатація, і це заробітна плата не лише працівників, а й утримання цілих сімей, які працюють у сфері, пов'язаній з лісовим господарством. Тут поєднується і цілий комплекс виробництв, галузей – це і приватний бізнес, і деревообробка, і транспортники, енергетики, бюджетники, школи, лікарні, які користуються продуктами лісу. Якщо буде розвалена наша галузь, потягнеться цілий ланцюжок проблем".

Під час пікету лісівники завели бензопили. 

Цікаво, що в самій ухваленій Кабміном Стратегії нема ні слова про концесію чи приватизацію лісового господарства, якими так лякають лісівників. Ба більше, як ідеться в Стратегії, вона спрямована на вирішення таких проблем, як "недосконалість системи управління лісовим господарством, значний обсяг незаконних рубок, корупція в лісовому господарстві, складність отримання документів з використання земель лісогосподарського призначення, недосконалий механізм продажу необробленої деревини, нереалізовані законодавчі ініціативи з охорони лісів, складна процедура притягнення до відповідальності за незаконні рубки і відсутність економічних стимулів для поглиблення переробки деревини".

Стратегія передбачає створення служби лісових інспекторів, електронний облік деревини, аерокосмічну зйомку рубок, єдину систему продажу деревини, посилення відповідальності за незаконні рубки тощо. 

Прочитати Стратегію можна тут:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: