fbpx

Прикарпатський мільйонер Бахматюк погодився частково погасити борги своїх збанкрутілих банків

Економіка 10:15, 17.03, 2018

Екс-власник банків ВіЕйБі і "Фінансова ініціатива" іванофранківцець Олег Бахматюк сподівається на конструктивне вирішення питання з боргами з новим головою Національного банку України (НБУ) Яковом Смолієм.

"Ми публічно зверталися до НБУ в останні два роки, але при Валерії Гонтаревій (тепер екс-глава НБУ) це було безрезультатно. Будемо йти до нового глави. Сподіваємося, що знайдемо спільну точку зору, щоб повернути державі всі гроші, а бізнесу дати можливість зайнятися справою, а не бігати по силових структурах", – розповів Олег Бахматюк.

Бахматюк підкреслив, що готовий повністю погасити борг протягом приблизно 10 років. Бізнесмен додав, що домовленості з Нацбанком про поетапне погашення всіх боргів дозволять зберегти працездатність агрохолдингів, що генерують близько $1 млрд обороту і більш як 2 млрд грн податків, пише Інтерфакс-Україна.

Відзначимо, що в свою чергу, виступаючи в парламенті зі звітом, екс-глава НБУ Валерія Гонтарєва знову віднесла Бахматюка до числа екс-власників банків  найбільших боржників перед Нацбанком за кредитами рефінансування.

За її словами, сума боргу ВіЕйБі і "Фінансова ініціатива" перед НБУ становить 10,2 млрд, і за цим показником Бахматюк є лідером.

"Гонтарева не змінює свою риторику. Але те, що вона знизила приписувану мені суму боргу з 38 млрд грн до 10 млрд грн,  вже добре",  відповів на це Бахматюк.

Крім того, він додав, що рішення Верховної Ради є позитивним для країни, оскільки знімає невизначеність з керівництвом центробанку, яка існувала понад 10 місяців.

Нагадаємо, що 20 березня 2015 року НБУ вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк, власником якого був Бахматюк, а в червні 2015 року визнав неплатоспроможним банк "Фінансова ініціатива", що також належить йому. Потім Нацбанк подав на Бахматюка до суду п'ять позовів про стягнення заборгованості по персональному договору поруки за зобов'язаннями цих кредитних установ, сумарно заборгували НБУ з рефінансування 10,9 млрд грн.

У свою чергу, Бахматюк поклав відповідальність за погіршення ситуації в банках на НБУ. У жовтні 2016 року він підтвердив готовність до компромісу з Нацбанком з питання поручительств і запропонував мирову угоду з розстрочкою на сім років з можливістю збільшити заставу перед НБУ.

Нагадаємо, у січні 2017 року найбільший український агрохолдинг Ukrlandfarming PLC Олега Бахматюка просив президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана втрутитися в його конфлікт з НБУ.

Крім того, в січні Бахматюк повідомляв, що заборгованість VAB Банку і "Фінансової ініціативи" не перевищує 20 млрд грн.

13 лютого 2018 року бізнесмен заявив про відмову НБУ вести переговори про погашення боргів його банками.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: