fbpx

Прикарпатський нардеп пояснив, чому голосував за реструктуризацію валютних кредитів

Політика 16:38, 23.05, 2015

Учора в другому читанні парламент голосував ЗУ 1558-1 про реструктуризацію валютних запозичень, але голосів для його ухвалення в цілому не вистачило.

У своєму блозі на LB.ua нардеп з Прикарпаття Юрій Соловей написав у зв'язку з цим, що йому "дуже шкода", і запропонував декілька висновків.

Зокрема, нардепу здається, що "більшість депутатів абсолютно не розуміє проблеми людей, оскільки їх це не стосується. Вони живуть в іншому світі з іншими проблемами. В них стійке переконання, що це не прості люди, які у відчаї, яких виселяють з квартир, а спекулянти, які накупили декілька квартир і сьогодні хочуть це собі списати". 

Також, на думку Солов'я, закону сильно опирається банківське лобі. 

"Банківське лобі наполягає на тому, що якщо буде прийнятий закон, то нібито рухне банківська система. По-перше, вона де-факто вже рухнула і без цієї проблеми, по-друге, банки вже давно сформували свої резерви і, по-третє, розмір цього кредитного портфеля є абсолютно незначним і жодним чином не впливає на банківську систему", – пише нардеп.

Є ще "емоційні" чинники, які заважають правильно сприймати цю ініціативу, вважає Соловей.

"Емоції: "чому я в свій час перевів кредит в гривню по 8, 10, 15 і погасив, а їм зараз хочуть списати?" На моє глибоке переконання, з 4 мільйонів валютних позичальників ті 90 тисяч, які залишились,  це ті люди, для яких вже погашення по курсу 8 було нереальним. Чому вони брали валюту, а не брали в гривні? Колеги, та прості люди брали те, що дешевше, ніхто з них не розуміє поняття валютні ризики і ніхто в той момент навіть в кошмарному сні не міг собі уявити, що знецінення валюти сягне 500%. А в мене питання, а де була держава, де був Нацбанк, коли стимулював кредитування у валюті, знаючи, що валютні розрахунки в державі заборонені і що люди, які отримують кредити, не мають жодних доходів в іноземній валюті? Саме тому це провал держави, а не людей".

Соловей вважає, що закон про реструктуризацію приймати треба, бо він "не економічний, а соціальний". 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: