fbpx

Прикарпатці рятують лелек, які потерпають від морозів і снігопаду. ФОТО

Суспільство 07:09, 19.03, 2018

Виснажених тривалим перельотом лелек Україна зустріла суворою негодою. Прикарпатці намагаються врятувати птахів.

З різних куточків Прикарпаття надходять повідомлення про приліт лелек та спроби мешканців помогти птахам, які замерзають і не можуть роздобути харч під сніговим покровом. Прикарпатці обмінюються в мережах інформацією і організовуються для порятунку птахів.

У Городенці, поблизу якої осіла ціла колонія на сотню бузьків, птахам беруться допомагати учитель біології Микола Болотенюк з учнями та небайдужі містяни. Люди збирають для лелек рибу, м'ясо, субпродукти, повідомляє місцева газета "Край". 

Калушан закликають підгодувати птахів, які тримаються неподалік автозаправки на вул. Козоріса. Майже півсотні лелек потребують допомоги в селі Пукасівці Галицького району. Також багато лелек помітили в Крилосі, Блюдниках і на Замковій горі в самому Галичі.

1

Фото Галини Марунчак. 

Вчора у Коломиї небайдужі мешканці для птахів розчистили від снігу велику ділянку. Того ж дня лелеки прилетіли на цю ділянку. Коломияни збирають харч для птахів і просять випадково їх не відлякати. 

2

Фото Ліди Михайлюк. 

У місцевих групах публікують поради, як помогти, чим годувати птахів. "Якщо раптом у вашому місті, селищі чи селі є вже лелеки і вони зараз потерпають від холоду та снігу, то просимо за можливості сховати їх в якесь (навіть не опалювальне) приміщення, дати їм їсти риб'ячі голови чи шматочки м'яса краще прісноводних риб, чи дрібних карасиків, або субпродукти птахівництва (курячі голови, шийки, серця чи печінку), чи ще (якщо не шкода) шматочки курячого або нежирного м'яса яловичини, а також поставити ємкість з водою! На жаль, лелеки не завжди такі мудрі, як ми думаємо, і бажання прилетіти швидше додому і зайняти своє гніздо призводить до того, що вони потрапляють у такі несприятливі обставини, як сьогодні та наступні кілька днів! Також не забуваймо підгодовувати у ці дні ще й дрібних горобиних птахів: синиць, зеленяків, зябликів, дроздів тощо! Давайте допоможемо разом птахам пережити ці екстремальні для них дні!" – закликає Львівський клуб орнітологів.

3

Заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника Віталій Грищенко уважно відстежує ситуацію з лелеками, відколи перші птахи з'явилися в Україні 13 березня. Фахівець закликає не перестаратися й по можливості обмежитися підгодівлею птахів. 

"Зараз міграція практично припинилася. Лелеки або відкочовують назад, або намагаються "перезимувати" негоду в більш-менш сприятливих місцях. Ситуація для птахів досить кепська, але й надміру драматизувати її не слід. У 2013 році все було значно гірше. Тоді тривале й сильне похолодання вдарило у третій декаді березня, коли весна ішла вже повним ходом. Зараз приліт лише недавно почався, тоді ж лелеки вже з'явилися у всіх областях, і прилетіло їх значно більше. Незважаючи ні на що, лелеки цілком успішно пережили той погодний катаклізм, хоча, звичайно, були випадки загибелі. Деяким допомогли вижити люди. На жаль, у природі йде жорсткий відбір найсильніших, і не завжди він справедливий – комусь просто не повезло… 
Але лелеки значно міцніші, ніж ми про них думаємо. Мені назавжди закарбувалася в пам'яті картина: вечором 18.03.2013 р. в с. Келеберда біля Канева пара лелек, тісно притиснувшись одне до одного, влаштувалася на ночівлю у промерзлому засніженому гнізді. Здавалося б – птахи були приречені, адже попереду їх чекало більше тижня морозів і хурделиць. Поля й луки вкрив сніг, а мілководні водойми замерзли. Але ці лелеки не тільки вижили, а й успішно виростили чотирьох красенів-лелечат", – пише орнітолог.

Грищенко просить не поспішати ловити й тягнути птахів додому. "У такому випадку до всіх негараздів додається ще й стрес. Ці птахи цілком здатні пережити кілька днів морозів, аби була їжа. Забирати лелек варто лише в тому разі, якщо їм зовсім непереливки – птахи не можуть злетіти, зовсім ослабли і т. п. Якщо ж вони почувають себе більш-менш нормально, краще їх не чіпати, а обмежитися підгодівлею. Піймати здорового птаха нелегко, а от коли його ганятимуть туди-сюди, здоров'я в нього не добавиться… Хочу звернути лише увагу, що лелеки ковтають їжу цілком. Тож якщо ви викладаєте їм рибу, вона повинна бути дрібною, велику слід порізати чи порубати. Кілограмового карася (тим більше замерзлого) лелека просто не здолає. Найлегше організувати ефективну підгодівлю свіжою чи мороженою (несолоною!) рибою та м'ясними відходами", – радить орнітолог. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: