fbpx

Прикарпатці запозичать досвід Польщі в питаннях екології

Суспільство 11:25, 23.05, 2014

Фахівці Польсько-Української Господарчої Палати готові посприяти колегам з Прикарпаття у запозиченні досвіду підготовки та реалізації проектів з вирішення екологічних питань.

Про це йшлося на зустрічі представників Палати з головою облдержадміністрації Андрієм Троценком, повідомили "Курсу" у відділі прес-служби Івано-Франківської ОДА.
 
Голова комітету екології Польсько-Української Господарчої Палати Мацєй Тшєцяк зазначив:

«Пропонуємо для студентів, представників громадських організацій, державних службовців стажування у різних інституціях Польщі: від громадських осередків до урядових установ. Найважливішу мету нашої співпраці з Івано-Франківською областю вбачаємо в тому, щоб поширити досвід, здобутий Польщею 20 років тому під час інтеграційних процесів, в яких особлива увага зосереджувалася на екологічних проблемах». 

Упродовж зустрічі представників польської делегації поінформували про те, що на Прикарпатті, де пріоритетними для розвитку є туризм та рекреаційні послуги, питання екології також надзвичайно актуальні. Однак часто на заваді їх вирішенню стають фінансові перешкоди. Зокрема, найсуттєвіші з них пов’язані з тим, що область, так само, як інші українські регіони, не має можливостей для використання екологічного податку та сплати за користування надрами, левова частина яких надходить до державного бюджету, не залишаючись на місцях.

Голова облдержадміністрації Андрій Троценко наголосив:

«Розуміючи це, український уряд розпочинає реформу органів місцевого самоврядування та децентралізацію фінансів. В результаті цього наші області мають запрацювати повноцінно на кшталт того, як працюють воєводства в Польщі, максимально акумулюючи кошти для вирішення господарських екологічних проблем на місцях».

Наразі найболючішими для Івано-Франківщини, як зазначалося, є проблеми у Калуській промисловій зоні, питання очищення стічних вод та поводження з твердими побутовими відходами. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: