fbpx

Прикарпатці звернуться до Синоду УГКЦ, щоби святого Климентія Шептицького визнали патроном лісівників

Суспільство 20:30, 28.02, 2019

На Прикарпатті готуються відзначити ювілейний рік блаженнійшого священомученика Климентія Шептицького – на рівні Івано-Франківської архієпархії УГКЦ та обласної влади.

Святим Климентій Шептицький, брат митрополита Андрея Шептицького, визнаний у католицькій церкві. Відтак з ініціативи УГКЦ 2019 рік визначений роком його пам’яті в Україні.

В грудні 2018 року Верховна Рада прийняла рішення відзначити рік блаженнійшого священномученика Климентія Шептицького на національному рівні.

Для Прикарпаття це особливо важливо, розповів синкел у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ отець Юстин Бойко. Оскільки Климентій Шептицький був фундатором "Рідної школи" у Станіславі та заснував на території сучасної області два монастирі – монастир у Дорі, відомий тепер як пророка Іллі, та в селі Лужки під Осмолодою.

Граф Климентій Шептицький, правник, автор закону про ліси у польському парламенті, присвятив себе Богу, – тобто вступив у монастир студитів, – з посади президента Галицького товариства лісів. І місця для нових монастирів на Прикарпатті були вибрані невипадково – монахи працювали з місцевим населенням, яке переважно було задіяне в лісовому промислі. Крім духовного супроводу, втілювали прикладну місію – займалися вихованням дітей у монастирських школах-інтернатах.

"Постать Климентія Шептицького, який був фактично правою рукою митрополита Андрея, на сьогодні недооцінена, а багатьом узагалі невідома, – каже отець Юстин. – Тоді як діяльність братів Шептицьких перевершує межі церковної діяльності. Під час панування Польщі вони створили в Галичині такі церковні структури, які виконували роль державних інститутів для українців".

Про Климентія Шептицького докладно розповідає його біографія, укладена отцем Юстином із командою, – з використанням архівних та документальних джерел церкви за кордоном. Документальна розповідь дозволяє по-іншому поглянути на події тодішньої доби, дізнатися про діяльність української церкви та її провідників і фактично – повертає українцям Галичини частину їхньої історії.

"Після "перших совітів" Климентій Шептицький готував УГКЦ до підпільної діяльності. Їздив до Москви, щоби з'ясувати місце української церкви в церковному укладі СРСР. Але псевдособор 1946 року ліквідував УГКЦ, всіх її очільників розстріляли або вислали до Сибіру. Климентій Шептицький помер у Володимирському централі в Росії, де був тривалий час ув’язнений. Над ним знущалися і довели до смерті. Місце поховання його досі невідоме", – розповів отець Юстин.

Отець Юстин Бойко на Франківщині займається попередньою підготовкою до організації циклу заходів із відзначення ювілейного року святого Климентія Шептицького. Серед іншого в планах – презентація біографії блаженнійшого священномученика та подання книги на обласний конкурс з підтримки книговидання. Книжку хочуть подарувати у прикарпатські бібліотеки.

"Щоби одухотворити лісове господарство, пропонують визнати святого Климентія Шептицького покровителем лісівників та всіх, хто працює у лісі, – каже отець Бойко. – Ідея виникла серед працівників лісового господарства. І вони вирішили, що будуть звертатися до церкви з такою пропозицією".

Ідею, як повідомила депутатка Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ" Ольга Галабала, підтримали і в обласному управлінні лісового господарства. Зокрема, схвально відгукнувся про таку можливість його начальник Роман Осташук. Відтак пропозицію оформлять у звернення до Синоду УГКЦ та Держагентства з лісових ресурсів та ініціюють розгляд на сесії Івано-Франківської обласної ради. Запропонують долучитися й сусідам – Львівській, Закарпатській, Чернівецькій та Тернопільській облрадам.

"Щоби святого Климентія Шептицького на рівні церкви визнали патроном, тобто покровителем, лісівників", – зазначила Ольга Галабала.

"Неможливо змінити якусь сферу суспільства без духовного начала", – підтримав отець Юстин.

Патрона планують представити на конференції лісівників України в Осмолоді, яку запланували на листопад цього року і приурочили до дня народження святого.

Також вшанують Климентія Шептицького пам’ятником на території монастиря у Дорі – цю ініціативу винесуть на розгляд обласної ради та Церкви у травні з нагоди смерті блаженнійшого священномученика.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: