fbpx

Прикарпатців закликали гуртуватися задля економії енергоресурсів

Суспільство 22:04, 29.03, 2016

У вівторок, 29 березня, у приміщенні Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника за участю Громадянської мережі ОПОРА відбувся семінар на тему "Як досягти економії в умовах тимчасового безробіття. Енергоефективність вдома" для тимчасово безробітних осіб, вимушено переміщених, осіб з інвалідністю, учасників АТО, малозабезпечених сімей та інших соціально незахищених верств населення, а також студентів і викладачів університету.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька закликала населення гуртуватися задля зменшення використання енергоресурсів. Присутнім запропонували прості поради для кожного, хто бажає заощадити кошти, інформує прес-служба ОПОРИ.

Сьогодні українці можуть піти чотирма шляхами з підвищення енергоефективності власних помешкань. По-перше, запровадити заходи енергоощадності, тобто сформувати звички, спрямовані на скорочення споживання будь-яких ресурсів. По-друге, комплексно утеплити будинки – стіни, дах, підвальні приміщення, замінити вікна та двері у приміщеннях загального користування, встановити ІТП. Третім кроком є облік спожитих ресурсів (встановлення лічильників обліку тепла, води та електроенергії). Також варто використовувати альтернативні джерела енергії: встановлювати сонячні колектори, вітрогенератори, залучати енергію землі.

"Якщо у вас старі дерев’яні вікна, переконайтеся, що вони добре закриті, не мають щілин і не пропускають холодне повітря всередину приміщення. У зимовий час замініть штори на більш щільні, за можливості – подвійні, з ізолюючим шаром, який не дозволить теплу покинути будинок. Намагайтеся не розміщувати меблі поруч із радіатором", – зауважила Аліна Брезіцька.

Окрім того, присутніх запевнили, що залишена в режимі "сну" побутова техніка також споживає електрику.

Представниця ОПОРИ порадила вдома складати сміття у два окремі контейнери: для органічних (їжа та інше) та неорганічних (усе, що може слугувати вторинною сировиною) відходів. Сміття зі скла, пластику, паперу та металу викидати у спеціалізовані контейнери. Не соромитися здавати макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки, склобій у пункти прийому вторинної сировини. Перед візитом у супермаркет взяти з собою еко-сумку, аби щоразу не купувати поліетиленові пакети. Обов’язково правильно утилізувати батарейки, адже одна пальчикова батарейка може забруднити близько 400 літрів води або 20 м кв. ґрунту.

Мешканців Івано-Франківська ознайомили із загальнодержавною програмою з енергоефективності, так званими "теплими кредитами" та розповіли, як найвигідніше скористатись ними. Також Аліна Брезіцька навела приклади успішної модернізації, зокрема, столичної будівлі 1976 року будівництва, жителі якої виконали роботи з комплексного утеплення, замінили освітлення, реорганізували сміттєвий бак та вивільнили площі прибудинкової території для отримання додаткових надходжень до ремонтного фонду ОСББ. Присутні на семінарі також дізналися, як зміни у законодавстві про право власності в багатоквартирному будинку відкривають нові можливості для ринку праці у житлово-комунальному та управлінському секторі, що актуально для тимчасово безробітних осіб.

На завершення учасникам тренінгу роздали друковані матеріали, підготовлені в рамках Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: