fbpx

Прикарпаття є зоною ризику із захворювання на поліомієліт, – епідеміолог Марія Бойко

Здоров'я 22:20, 08.12, 2015

Близькість до Закарпаття, де виявили мутований вірус поліомієліту, щеплення на рівні 18% та несприятлива екологія – усе це фактори, які підвищують ризик захворіти на поліомієліт мешканців Івано-Франківської області.

Про це йшлося на сьогоднішній зустрічі з медиками-експертами ЮНІСЕФ в області, вони ж є лікарями-практиками і очолюють епідеміологічний та імунологічний напрями у Департаменті охорони здоров'я ОДА. Лікарі відповідали на запитання журналістів з приводу теперішньої позапланової імунізації проти поліомієліту.

Як розповіла головний позаштатний імунолог, лікар-педіатр Галина Бенько, вірус поліомієліту передається від людини до людини – з брудною водою, через забруднені продукти та речі. Чому два випадки в Закарпатті дали підстави оголосити в країні надзвичайний стан? Спеціальна вірусологічна лабораторія в Атланті, США, дала заключення, за яким ці два випадки були визнані пов'язаними. Мутований вірус поліомієліту, що вразив паралічем двох закарпатських дітей, мав 18 спільних ознак. Плюс низький рівень загальної імунізації населення – в Україні було щеплено проти поліомієліту трохи більше 14% дітей до 6 років. Плюс низький рівень життя. Плюс війна. Всі ці фактори в сукупності дали підстави ВООЗ оголосити Україну зоною лиха. 

"Для світової спільноти поліомієліт в Україні – все одно, що ебола в Африці, він дуже швидко поширюється і ліків від нього немає",  вдалася до красномовного порівняння головний обласний епідеміолог Марія Бойко.

"Приборкали" поліомієлт у світі керованою вакцинацією. Тільки в такому випадку, коли 95% населення щеплені від поліомієліту, вірус не може поширюватися в цій спільноті людей. 

Прикарпаття вважається зоною ризику в Україні. Ситуація для прикарпатців ускладнена ще й внутрішніми чинниками. Франківщина сусідує із Закарпаттям. Окрім того, через обидві області проходять міграційні шляхи на Захід. 

"У нас дуже великі міграційні процеси. Чере Західну Україну йдуть великі міграційні потоки,  відзначила Марія Бойко.  Плюс щеплення на рівні 18%. Чим більше людей не щеплено, тим більша вірогідність мутації і поширення вірусу".

Також, за її словами, дуже велике значення у поширенні вірусу мають брудні стічні води – і в цьому сенсі Прикарпаття є також несприятливою територією. 

Останній випадок захворювання на поліомієліт на Франківщині офіційно задокументований у 1994 році. Тоді в багатодітній родині дикий вірус поліомієліту вразив двох із чотирьох дітей. Родина жила в сільській місцевості. Було встановлено шлях зараження – через брудну воду.

"Зараз ці діти – вже тридцятирічні дорослі. І обоє залишилися інвалідами. Один – на інвалідному візку, інший – на милицях. Обоє не можуть обслуговувати себе самостійно. В цій родині діти не були вакциновані",  пригадала Марія Бойко.

Наразі проходить другий тур позапланової вакцинації, під час якого щеплять дітей від народження до 6 років. Прививки проводять у поліклініках за місцем проживання та в дошкільних закладах. Вакцинацією охоплено 48% дітей. Медики визнають, що є чимала кількісь відмов, але мають надію, що до кінця "хвилі" – до кінця цього тижня  їм вдасться переконати батьків і щепити 90-95% дітей. 

У батьків викликає застереження якість вакцини та ускладення після щеплень.

Медики пояснили, що вакцина, стосовно якої були підозри в її якості, законсервована на фармацевтичних складах. Натомість теперішні щеплення проводять французькою вакциною ОПВ, яка має, на відміну від російської, міжнародний сертифікат якості і безпеки.

"Кожен флакон має термоіндикатор, який свідчить про придатність вакцини до використання. Вакцина закуплена ЮНІСЕФ за кошти уряду Канади спеціально для України",  повідомила Галина Бенько. 

Вакцина ОПВ, переконували лікарі, є одна з "найлегших" в тому, як переноситься  за впливом і наслідками. За даними міжнародної статистики, ускладнення після щеплення можуть бути в одному випадку на 750 тисяч дітей і виявляються вони в короткочасному зворотному паралічі – це так званий вакциноасоційований поліомієліт. Процес зворотній і не викликає справжнього паралічу та інвалідності, зауважила Марія Бойко.

"За 30 років своєї практики не бачила в нашій області жодного випадку вакциноасоційованого поліомієліту",  повідомила координатор обласної Програми репродуктивного здоров'я, терапевт Зоя Ціхонь.

Третій тур вакцинації проти поліомієліту запланований на січень 2016 року – щепити запропонують дітей від 6 до 10 років, а також тих дошкільнят, які не були привиті. Вакцинація  безкоштовна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: