fbpx

Прикарпаття може отримати унікальний реабілітаційний центр

Політика 08:59, 09.09, 2016

Реабілітаційний санаторій, який планують створити на базі комплексу НБУ "Прикарпаття" в Яремче, може стати унікальним реабілітаційним центром, який прийматиме пацієнтів кардіологічного профілю зі всієї України. Першочерговою ідеєю цього центру є проведення реабілітації учасників АТО.

Про це заявив депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Олег Атаманюк під час засідання комісії з питань охорони здоров'я та соціальної політики.

Сьогодні на засіданні комісії розглядався лист управління об’єктами спільної власності територіальних громад області обласної ради стосовно передачі об’єкта незавершеного будівництва Оздоровчий комплекс Прикарпаття (м. Яремче, вул. Грушевського, 7), що перебуває у державній власності та у сфері управління Національного банку України. В листі НБУ звернувся до обласного керівництва надати згоду на прийняття цього комплексу. Відпочинкова база НБУ "Прикарпаття", яку в Яремчі почали будувати ще 2010 році, має скандальну репутацію завдяки публікаціям у ЗМІ про закупівлі дорогих меблів та інших аксесуарів. Втім, працівники Нацбанку на базі, будівництво і обладнання якої обійшлися в сотню мільйонів гривень, так і не відпочивали: після Євромайдану, у серпні 2014 року, Валерія Гонтарєва пообіцяла, що продасть "Прикарпаття" як непрофільний актив.

Олег Атаманюк зазначив, що важливою складовою одужання пацієнтів є проведення фахової реабілітації, а за весь період незалежності України, на превеликий жаль, ні закладів, ні системи проведення реабілітації не було створено. 

В результаті тривалої роботи, зусиллями депутатів обласної ради від партії "ВОЛЯ" Ольги Федишиної, Андрія Марійчина, а також за зверненнями народного депутата Юрія Дерев'янка, НБУ погодився передати цю базу для реабілітаційного центру учасників АТО і в результаті надіслав до облдержадміністрації такий лист.

Як зазначив Атаманюк, важливо мати профільне спрямування реабілітаційного центру, тому власне на засіданні комісії розглядали пропозиції департаменту охорони здоров’я щодо профільної орієнтації санаторію. 

"Рівень смертності від серцево-судинних захворювань в Україні є найвищим, це ті захворювання, якими найчастіше хворіють українці, а особливо ця проблема є надзвичайно актуальною для учасників АТО. Тому для нас реабілітація таких хворих є вкрай необхідною. А створення такого центру є важливим кроком для вирішення цього питання", – зазначив Атаманюк.

Дискусію на комісії викликало питання фінансування майбутнього санаторію. Наразі база Прикарпаття завершена на 98%, щоб її добудувати, необхідно ще орієнтовно 7,5 млн грн згідно з кошторисною документацією за 2013 рік (на сьогодні ця сума в рази більша). Також великі витрати йтимуть на утримання центру реабілітації. Частково покрити витрати на утримання санаторію можна буде за рахунок реабілітації пацієнтів з інших областей, навіть сусідніх країн.

"Цей санаторій в першу чергу має надавати допомогу пацієнтам пільгових категорій, зокрема учасникам АТО. І для жителів області лікування проводитиметься безкоштовно або за символічну плату, щоб покрити витрати на харчування, так, як в звичайній лікарні. Однак заробляти цей заклад може за рахунок проведення реабілітації пацієнтів кардіологічного профілю з інших областей України та з-за кордону", – пояснив Атаманюк.

Оскільки такий центр буде особливим в Україні, саме за рахунок його унікального місця та комфортних і сучасних умов приміщень таких пацієнтів буде багато.

В результаті члени комісії вирішили надати згоду на прийняття бази "Прикарпаття" для подальшого створення там реабілітаційного центру для хворих кардіологічного спрямування, це питання ближчим часом обговорюватимуть ще на сесії облради.

Нагадаємо, ще в лютому оздоровчий комплекс "Прикарпаття" представники НБУ показали депутатам обласної ради від партії "ВОЛЯ" Ользі Галабалі та Андрію Марійчину, секретарю Яремчанської міськради Володимиру Губарчуку та бійцям АТО. Тоді представники Нацбанку запевнили, що готові передати базу "Прикарпаття" для реабілітації та сімейного відпочинку учасників АТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: