fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Прикордонник, який свідчив проти Бурцева, зізнався, що не збирався рятувати людей під час мінування. ВІДЕО

Прикордонник, який свідчив проти Бурцева, зізнався, що не збирався рятувати людей під час мінування. ВІДЕО

Політика 21:37, 14.03, 2018

Потерпілий прикордонник, якого нібито побив Олександр Бурцев під час зустрічі Михайла Саакашвілі, заявив, що йому було байдуже, чи загине 500 людей, які побігли на територію замінованого пропускного пункту Шегині.

Після отримання команди "НАБАТ", яка передбачає евакуацію людей з місця можливого мінування, начебто потерпілий у справі Бурцева просто продовжував виконував наказ "стояти у шерензі". Такі свідчення він дав у Мостиському райсуді Львівської області під час розгляду справи.

Сам Олександр Бурцев повністю не визнає свою вину. Про це розповів адвокат активіста Олександр Коваль.

Як зазначив правозахисник, зі сторони обвинувачення на допит з'явився тільки потерпілий прикордонник на прізвище Чабан, тому після його допиту у розгляді справи оголосили перерву.

"Свідчення потерпілого зводяться до того, що він бачив, як Бурцев бігав з прапором у руках, а потім начебто розірвав трьох бійців шеренги. І знову бігав з прапором і начебто ударив потерпілого у коліно ногою. Проте на запитання: "якою ногою?", "у що був вдягнений Бурцев?" – потерпілий точної відповіді не дав. Однак наполягав, що його вдарив у коліно саме Бурцев і це спричинило ще й гіпертонічну кризу, від якої потерпілому довелося потім лікуватися", – зазначив Коваль.

На думку адвоката Олександра Коваля, такі покази потерпілого свідчать лише про одне: справа Бурцева – це спроба знайти цапа-відбувайла", тому що будь-яких доказів його вини немає.

"Відео немає, ніяких доказів, окрім свідчень, немає. Просто потрібно було притягнути певних осіб до відповідальності, щоб показати спільноті, що правоохоронні органи працюють. Не виключено, що було вивчено відео перетину кордону, обрані особи, яких вони змогли ідентифікувати, ті, які мають громадську позицію, а потім прикордонники дали проти них свідчення", – зазначив Коваль.

Але найбільше правозахисника здивувала позиція прикордонника державної служби, коли оголосили про мінування прикордонного пункту. Згідно з посадовою інструкцією прикордонники мали б вивести з зони мінування всіх людей і машини у безпечну зону. Однак Чабан просто продовжував стояти у шерензі.

 
"Працівник державної прикордонної служби отримав сигнал про мінування пункту, проте продовжував просто стояти і не вчинив жодної дії, щоб спасти громадян своєї країни, які наближались до польського кордону зі сторони України. Такі дії держслужбовця можна кваліфікувати як злочинну бездіяльність, що наражала на небезпеку велику кількість осіб", – наголосив Коваль. 
 
 
Оскільки інші потерпілі не з'явилися на судове засідання, суддя оголосив перерву. Наступне судове засідання відбудеться 25 квітня.

Нагадаємо, громадського активіста і учасника АТО Олександра Бурцева протримали 172 дні під вартою за те, що він приїхав зустрічати Михайла Саакашвілі на українсько-польському кордоні. Під час ув'язнення хворий на діабет Олександр Бурцев не отримував належного харчування і лікування і декілька разів стан його здоров'я погіршувався до критичного рівня. 

На правах реклами
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: