fbpx

Пристебніть паски: в Україну заходить один із найбільших європейських лоукостів – Ryanair

Стиль життя 18:29, 13.03, 2017

Таємне стало явним. У Мінінфраструктури вже анонсували спільну прес-конференцію за участі міністра Володимира Омеляна та комерційного директора компанії Ryanair Девіда О’Брайана.

15 березня один із найбільших європейських лоукостів  компанія Ryanair – оголосить про вихід на український ринок авіаперевезень, пише Економічна правда.
 

Про це напередодні в Facebook повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян. В Мінінфраструктури також анонсували проведення прес-конференції 15 березня за участі Омеляна та комерційного директора компанії Ryanair Девіда О’Брайана.

Раніше міністр казав, що скоро на український ринок зайде великий лоукост, але компанію не називав. Проте більшість ЗМІ здогадувалися, що йдеться саме про ірландську Ryanair. І цьому є декілька пояснень.

По-перше, протягом останніх півроку Мінінфраструктури регулярно розповідає про досягнення певних успіхів у перемовинах з Ryanair. А наприкінці лютого один із високопосадовців в міністерстві запевнив, що з Ryanair питання вирішено і компанія стовідсотково зайде в Україну у 2017 році.

По-друге, на початку лютого про плани щодо України почали заявляти і в Ryanair.

"Я думаю, що найближчим часом ми оголосимо щось за цим напрямком", – сказав начальник юридичного управління компанії з питань регулювання та законодавства Юліуш Коморек в інтерв'ю польському виданню Fly4free.

"Я не можу сказати, ми з'явимося в Україні до кінця зимового сезону чи до наступного літнього сезону", – заявив представник Ryanair.

За його словами, в першу чергу розглядалися рейси з України в Польщу, а також в інші європейські країни.

По-третє, 8 березня згадка українських аеропортів Жуляни і Львів з'явилася в коді нідерландської версії сайту Ryanair.

По-четверте, наприкінці минулого тижня джерело на авіаційному ринку повідомило "Інтерфакс-Україна", що Ryanair може почати літати з України до Нідерландів.

Що треба знати про Ryanair

Ryanair – ірландський лоукостер, найбільша бюджетна авіакомпанія в Європі. Авіаперевізник базується в Дублінському міжнародному аеропорті та лондонському Станстеді.

Компанія була заснована в 1984 році ірландським мільйонером Тоні Райаном, Крісом Райаном і власником туристичного агентства Ліамом Лонерганом.

У 1985 році компанія літала за єдиним маршрутом Уотерфорд – аеропорт Гатвік (Лондон) на бразильському 15-місцевому літаку Embraer Bandeirante. У 1986 році Ryanair додала ще один маршрут Дублін – Лондон.

Cьогодні Ryanair виконує понад 1800 щоденних рейсів з 86 баз, що з'єднують понад 200 пунктів призначення в 33 країнах. У компанії працюють понад 11,5 тис. осіб. Чиста виручка компанії за ІІІ квартал 2016 року становила 94,7 млн євро.

Ryanair використовує тільки літаки Boeing 737-800, на цей час у лоукостера їх понад 300. Середній вік "Боїнгів" – 5,5 року. При цьому у компанії заявляють про плани придбати ще 183 Boeing 737-800 та 100 Boeing 737 MAX 200.

"Це означає, що до 2024 року ми матимемо понад 520 літаків в експлуатації і зможемо перевозити 160 мільйонів пасажирів на рік", – зазначається у повідомленні компанії.

1

 

Надійність, пунктуальність та обмеження

 

Ryanair минулого року зайняла 34-те місце в списку найнадійніших авіаперевізників світу за версією німецької аудиторської компанії Jacdec.

З моменту її заснування у компанії жодного разу не було аварій, які спричинили за собою людські жертви.

Разом з тим, в 2012 році відзначалося збільшення кількості аварійних посадок, пов'язаних з нестачею пального на борту. Через це у мережі над компанією почали жартувати.

При цьому на ірландський лоукост можна сміливо покластися, якщо ви летите на важливу зустріч або відправляєте в поїздку родичів та хочете звести до мінімуму ймовірність запізнення: Ryanair увійшла до ТОП-10 найбільш пунктуальних компанії світу.

Також за підсумками минулого року Ryanair увійшла до десятки найзручніших лоукостів. Рейтинг, складений експертами інтернет-порталу про комерційну авіацію Flight Report, очолила нідерландська Transavia.

Експерти враховували такі критерії, як комфорт в салонах, ставлення персоналу до пасажирів, наявність Wi-Fi, системи розваг, харчування та інше.

Також над Ryanair часто жартують через бажання авіакомпанії економити на всьому. Пасажири жартома говорять, що компанія планує відмовитися від другого пілота в усіх літаках, щоб платити меншу зарплатню, або що Ryanair планує замінити сидячі місця на стоячі, щоб у салон літака вмістилося більше пасажирів. Пасажири навіть очікують, що підставка для їжі скоро стане платною.

Цінова політика

 

Середня ціна квитків на рейси  Ryanair – 33 євро (950 грн). Інколи авіакомпанія запускає спеціальні акції, за якими ціни можуть знизитися до 10 євро в один кінець.

Проте ціни на квитки залежатимуть від дати. Навіть за два дні квиток може подорожчати удвічі.

Наприклад, квиток з Варшави до Рима на 9 травня можна знайти на сайті Ryanair за 32 євро (915 грн). На 11 травня вона вже виростає до 68 євро (1946 грн). Найдешевший варіант: повернутись до Варшави з Рима через тиждень 16 травня – коштує 57 євро (1631 грн).

Але це все одно дешево, якщо порівнювати з українськими цінами. Так, якщо летіти з Києва в ті ж самі дні на МАУ, то ціна уже значно вища: 3,9 тисячі грн – з Києва до Рима та 3,3 тисячі – у зворотному напрямку.

Проте, подорожуючи Ryanair, слід також пам'ятати, що за все доведеться доплачувати. Місця з додатковим простором для ніг будуть коштувати додаткові 11 євро, реєстрація на рейс у аеропорту обійдеться у 45 євро. Якщо ви з дитиною на руках – 20 євро. Якщо ви полетіли кататися на лижах – 40 євро.

Крім того, безкоштовно можна перевозити тільки ручну поклажу. Якщо вона перевищує мінімальні габарити (до 10 кг, розмірами 55 x 40 x 20 см, плюс невелика сумка 35 x 20 x 20 см) – 10 євро за кілограм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: