fbpx

Рада може повернути безоплатне харчування та проїзд для школярів

Суспільство 11:35, 23.02, 2015

Раді пропонують повернути безоплатне харчування, проїзд та забезпечення підручниками школярів, а також безоплатний проїзд для студентів.

Про це йдеться у законопроекті № 2186, який напередодні зареєстрували в Раді народні депутати політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова.

Автори законопроекту нагадують, що 28 грудня 2014 року Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України".

Цим документом було скасоване безоплатне харчування, проїзд, забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл та безоплатний проїзд для студентів і гарантії першого робочого місця для молодих спеціалістів, зокрема, скасовано видатки з державного бюджету на стимулювання працевлаштування молоді.

Законопроектом нардепів "ВОЛІ" вносяться зміни до низки законодавчих актів, в тому числі до Законів "Про загальну середню освіту", "Про позашкільну освіту", "Про дошкільну освіту", "Про освіту", "Про охорону дитинства", "Про зайнятість населення" та "Про місцеве самоврядування в Україні".

Відповідні зміни передбачають: по-перше, повернути безоплатне харчування, проїзд та забезпечення підручниками для школярів, по-друге, повернути студентам право на безоплатний проїзд і відновити видатки з державного бюджету на стимулювання працевлаштування молоді, які передбачались до 1 січня 2015 року. Також пропонується повернути пільги вчителям у сільській місцевості на проїзд на роботу та з роботи.

Наразі пільговий проїзд учнів до місця навчання і додому можуть забезпечувати лише місцеві органи, якщо на це залишаються відповідні видатки в місцевих бюджетах. Безоплатний проїзд вихованців, учнів, слухачів позашкільних навчальних закладів у сільській місцевості взагалі не передбачено.

Крім цього, сьогодні батьки платять за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі у розмірі, що становить не менше 60% (у міській місцевості) та не менше 40% (у сільській місцевості) від вартості харчування на день. І це при тому, що рівень безробіття сягнув майже до 20 відсотків. Раніше було не більше 50% і 30% відповідно.

"Вважаємо, що в умовах соціально-економічної кризи, коли в Україні мінімальна заробітна плата становить 1218 гривень, а середня заробітна плата 3990 гривень, такий крок, запропонований Урядом, є неприпустимим", – наголошують нардепи.

Вони також нагадують, що заборгованість по заробітних платах наразі становить 2,5 млрд гривень, за минулий рік заборгованість зросла утричі.

Тож, підкреслюють автори законодавчої ініціативи, скасування цих соціальних заходів з підтримки сімей з дітьми та студентів призведе до загострення соціальної кризи в державі.

"Ми не можемо в умовах сьогодення позбавити дітей права на гарантовану Конституцією безоплатну  освіту", – наголошують вони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: