fbpx

Рада попередньо підтримала зміни до Конституції в частині децентралізації

Політика 13:30, 31.08, 2015

Верховна Рада України попередньо підтримала зміни до Конституції в частині децентралізації.

За проголосували 265 народних депутатів, пише Громадське телебачення.

Як зазначив під час представлення документу представник президента Степан Кубів, стаття про особливості самоврядування на сході України має бути "гарантією контролю з боку представників держави, Конституції і закону".

Натомість, як наголосив депутат від "Радикальної партії" Юрій Шухевич, "в умовах війни змінювати Конституцію не можна".

Запропоновані зміни до Конституції надають президенту України право призупиняти діяльність місцевих рад, якщо ними ухвалюються рішення, що загрожують територіальній цілісності, суверенітету України або порушують Конституцію. Натомість глава держави призначає тимчасового уповноваженого, який координує діяльність місцевих органів влади.

За документом, парламент за поданням президента достроково припиняє повноваження місцевого органу влади, який ухвалив антиконституційне рішення. Це означає, що президент призупиняє діяльність, а в разі позитивного висновку Конституційного Суду достроково припиняє повноваження місцевих органів влади, які обираються загальним голосуванням.

Крім цього, відповідно до статті 118, президент призначає префекта, який стежить за дотриманням Конституції і законів України в районах та областях, а також у Києві та Севастополі, префект відповідає перед президентом, але контролюється Кабінетом міністрів.

У Ради залишається право створювати, ліквідовувати і перейменовувати області, а також призначати позачергові вибори районних та обласних рад. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: