fbpx

Рада Європи визнала Старолисецьку громаду найбільш енергоефективною в Україні

Суспільство 11:36, 19.11, 2018

Вже восьмий рік громада Старого Лисця, що в Тисменицькому районі Івано-Франківської області, впроваджує комплекс заходів з енергетичної ефективності. Успіхи громади відзначили в Раді Європи.

У Старому Лисці ще в 2010 році почали економити блакитне паливо. Тоді в Україні про енергоефективні технології лиш заговорили. У селі встановили твердопаливні котли в будинку культури та дитячому садочку, йдеться у сюжеті 8 каналу.

"Ми за три роки побачили шалений ефект, – розповідає сільський голова Анатолій Лущак. – Адже у 2010 році ми заплатили 122 тисячі за газ. А у 2013 – тільки 6 тисяч. А якщо брати у порівнянні з 2018 роком по ціні сьогоднішнього газу, то ми мали б заплатити 600 тисяч. А ми маємо видатків на опалення на дрова – 150 тисяч на всього. Це ті кошти, які ми заплатили своїй комунальній службі, своїм людям".

У селі немає жодного зайвого прутика. Все йде на обігрів садочка, школи, сільської ради і клубу. Для того, щоб полегшити життя селян, тут побудували брикетну лінію, де із тирси виготовляють екологічне біопаливо.

Також у Старому Лисці замінили усі лампи у ліхтарях на енергоощадні. У планах – сонячні електростанції.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: