fbpx

Рада зобов'язала підприємства відкрити своїх кінцевих власників

Економіка 11:50, 14.10, 2014

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів.

За нього проголосували 265 депутатів, повідомляє Українська правда.

Раніше прем'єр Арсеній Яценюк заявляв, що в разі прийняття цього закону будь-які суб'єкти господарської діяльності будуть зобов'язані розкривати інформацію про реальних власників.

"Найперше завдання закону – розкриття інформації про всі реальних власників українських компаній з тим, щоб чиновники не ховалися за родичами, в офшорах, за будь-якими третіми особами, які виступають номінальними власниками, а фактично власником є ​​чиновник", – заявляв він.

За словами Яценюка, тепер громадяни отримають інформацію про власників всього нерухомого майна в країні.

"Ми побачимо, які у кого є будинки, квартири і нерухомість, а також отримаємо реальний доступ до всіх баз даних всієї нерухомості України", – сказав він.

Яценюк на засіданні Ради у вівторок також заявив, що тепер офшорна ера в Україні закінчилася і чиновники будуть "як на долоні".

Міністр юстиції Павло Петренко в свою чергу заявляв, що Мін'юст готовий розкрити такі реєстри протягом місяця.

"Фактично це означає, що будь-який громадянин, у тому числі в рамках процедури люстрації після підписання закону президентом, зможе отримувати інформацію про реальне майно тих чиновників, які проходитимуть майнову люстрацію, і інформувати відповідні органи, щоб чиновники не приховували це майно за своїми родичами або в офшорах", – сказав він на засіданні уряду.

Відповідно до закону, нерозкриття даних про власників українських компаній каратиметься штрафом або громадськими роботами на строк до 240 годин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: