fbpx

Радбез ООН очолила Росія. Чуркін не виключає сюрпризів

Політика 13:12, 01.06, 2014

Незважаючи на те, що в плані роботи РБ ООН на місяць поки не передбачені окремі зустрічі з України, постпред РФ не виключив можливість їх проведення.

Росія приймає в неділю головування в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Про це повідомив російським журналістам постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін. Він заявив, що графік роботи Радбезу ООН "обіцяє бути напруженим", повідомляє Дзеркало тижня.

"Багато уваги буде приділено Близьком уСходу: ми обговоримо хід близькосхідного врегулювання, становище в Ємені, Лівії, процес хімічної демілітаризації Сирії, гуманітарну ситуацію в цій країні", – сказав Чуркін, передає ИТАР-ТАСС.

За словами дипломата, протягом місяця пройде засідання стосовно Афганістану, а також серія зустрічей з африканської тематики, у тому числі щодо ситуацій в Малі та Кот-д'Івуарі, в Сахаро-Сахельскому регіоні.

Також будуть обговорюватися відносини між Суданом і Південним Суданом.

Незважаючи на те, що в плані роботи РБ ООН на місяць поки не передбачені окремі зустрічі щодо України, постпред РФ не виключив можливість їх проведення.

"Кожен член Ради Безпеки має право вимагати проведення засідання з будь-якої ситуації, яка, на його думку, може нести загрозу міжнародному миру і безпеці. Так що тут не виключені ніякі сюрпризи", –заявив Чуркін.

Центральною ж подією російського головування в Раді Безпеки ООН обіцяють стати намічені на 11 червня відкриті дебати, присвячені новим тенденціям у миротворчості ООН.

Як зазначив постпред РФ, за останній час на цьому найважливішому напрямку діяльності всесвітньої організації "намітилися якісні зрушення".

Все більше операцій з підтримання миру наділяються "силовими" мандатами, а також отримують у своє розпорядження нові технології, в тому числі неозброєні безпілотні літальні апарати.

"Все це вимагає колективного осмислення та систематизації з боку держав-членів", – підкреслив Чуркін.

Протягом місяця також заплановано продовження мандатів трьох миротворчих місій ООН: у Кот-д'Івуарі, Малі і на Голанських висотах, – а також повноважень групи експертів комітету РБ щодо санкцій відносно Ірану.

Крім того, повідомив постпред РФ, буде прийнята резолюція "про адаптацію санкційних режимів Ради Безпеки стосовно "Аль-Каїди" і руху "Талібан".

У травні роботу основної структури всесвітньої організації очолювала Південна Корея, а в липні посада голови Радбезу переходить від Росії до Руанди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: