fbpx

Рагулі Власідзе виготовив дві серії сувенірних булав задля популяризації косівської кераміки

Культура 19:40, 28.10, 2014

Грузинський драматург Рагулі Власідзе, нещодавно представляючи в Івано-Франківську виставку ексклюзивних булав, зазначив, що для нього булави - то не зброя, а символ духовної культури українського народу.

Поряд з колекцією великих булав Рагулі Власідзе виготовив ще дві серії сувенірних булав у стилі косівської кераміки і васильківського розпису – "Гуцульська рапсодія” і "Зоре моя вечірняя”. Ці сувенірні булави є  лімітовані і нумеровані, підтверджені спеціальними дипломами, інформує ОДТРК "Карпати".

Митець вирішив при їх реалізації частину коштів перераховувати на фонд підтримки косівської кераміки. Говорить директор благодійного фонду "Творча Україна ХХІ сторіччя” Ольга Котюк:

"Чому косівська кераміка? Тому що Рагулі дуже любить її. А ще у 2012 році косівська кераміка разом з петриківським розписом були номіновані до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Тоді петриківський розпис потрапив до цього списку, а косівська кераміка залишилась поза увагою. Якраз ці маленькі сувеніри зроблені Рагулі у співпраці з Марією Гринюк, яка нещодавно провела Фестиваль косівської кераміки", – розповіла Ольга.

Це обмежена серія, до якої увійшло 200 булав, половина з яких виконані в стилі косівської кераміки, а половина – васильківської. Ці булави мають назви річок: косівська кераміка  Івано-Франківської і Закарпатської областей і, відповідно, васильківська  Київської. 

"Ми взяли назви річок тому, що карпатські річки  це не лише водні артерії України, а й своєрідні символи, які потрібно не тільки оберігати, а й відновлювати, особливо коли кожного року спостерігаємо їх виснаження і забруднення",  зазначила Ольга Котюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: