fbpx

Реформаторський костел та найстаріші храми: веломандрівка Калущиною. ФОТО

Наша історія 10:36, 25.04, 2016

Сімнадцять прикарпатських сіл упродовж вихідного дня відвідали екологічні активісти Калуського району. Маршрут "Пізнай свій край" – близько 80 км – пройшли на велосипедах.

"Пізнай свій край" – веломандрівка селами Калущини. Відвідали 17 сіл, побачили найстарішу дерев'яну церкву району в Войнилові, побудовану 1602 року.

У Середньому  1854 року. Реформаторський костел в селі Цвітова  1939 рік.

Загалом побачили десяток дерев'яних храмів краю, старе кладовище в селі Лука. Милувались чудовими весняними краєвидами",  коротко описав маршрут у Фейсбук активіст Василь Фіцак.

Велоактивісти, повідомив він, подолали близько 75-80 км. Стартували з Калуша о 9:00, повернулися  після 20:00.

Як повідомляли "Вікна", туристичне товариство "Карпатські стежки", яке очолює Василь Фіцак, займається маркуванням маршрутів Карпатських гір. Приблизно за таким самим принципом влаштовуватимуть і веломаршрути  зі встановленням картосхем, інформаційних стендів та вказівників. Кожен маршрут маркуватимуть іншим кольором.

Василь Фіцак вважає, що можна прокласти мінімум чотири веломаршрути селами Калуського району. 

Перший має з’явитися вже цьогоріч, вестиме від краєзнавчого музею Калуша до музею Степана Бандери у Старому Угринові та до Чорного лісу як до осередку національно-визвольних змагань.

Інші плануються у Войнилівському, Копанківському та Голинському напрямках. Кожен маршрут містить краєзнавчі цікавинки: наприклад, у Томашівцях розташована таємнича печера, видовбана у камені, у Войнилові  найстаріша у районі церква, датована 1602 роком. Давні церкви збереглися також у Кропивнику, Болохові та Цвітовій. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: