fbpx

Реєстр військовозобов'язаних: На кого і як вплине нововведення Генштабу

Суспільство 18:28, 15.11, 2015

В Україні вже до кінця року, як планують в Генштабі, з'явиться електронний реєстр всіх військовозобов'язаних. Нововведення стане неприємним "сюрпризом" для ухильників.

ЦВК, фіскальна, прикордонна, міграційна служби повідомлятимуть у військкомат інформацію про те, де живуть, працюють і як часто їздять за кордон чоловіки віком до 60 років, передає finance.ua.

Яка інформація потрапить до реестру

Згідно з проектом закону, до єдиного реєстру військовозобов’язаних потраплять паспортні дані, інформація про місце фактичного проживання, відомості про батьків, місце роботи (код підприємства, посада), реєстраційний номер облікової картки платника податків, оцифроване зображення військовозобов’язаного, відомості про дати виїзду і повернення з України, інформація про освіту (спеціальність).

А також службові дані: стан здоров’я, військове звання та військова спеціальність.

На цей час інформація про призовників знаходиться у військкоматах і зберігається в письмовому вигляді – в облікових картах. Інформація може не оновлюватися роками, а дані уточнюються, тільки якщо призовник приходить у військкомат за повісткою.

Електронний реєстр, який пропонує ввести Генштаб, буде регулярно поповнюватися, дані про те, де перебуває військовозобов’язаний, будуть надходити до реєстру протягом семи днів після того, як чоловік влаштувався на роботу.

Як буде поповнюватися інформація в реєстрі

У законопроекті йдеться, що Центральна виборча комісія подативатиме до реєстру дані про всіх громадян у віці від 18 до 60 років. Про виїзди за межі держави військкомати буде інформувати центральний орган виконавчої влади, який займається контролем державного кордону.

При цьому дані будуть збирати навіть на неповнолітніх. Центральний орган зобов’яжуть повідомити про виїзд всіх чоловіків віком від 17 до 60 років.

Також в реєстр надходитимуть відомості з навчальних закладів про студентів вузів. Від податкових у військкоматі дізнаються про джерела доходу та місце проживання військовозобов’язаного.

Крім того, після внесення змін до статті 38 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" підприємства будуть зобов’язані сповіщати військкомати про прийняття на роботу чоловіків віком від 18 до 60 років.

Розпорядником реєстру виступить Генеральний штаб Збройних сил України. За внесення недостовірної інформації про військовозобов’язаних (призовників) посадовій особі загрожує штраф від 510 до 1700 гривень.

Реєстр обійдеться в 7 мільйонів гривень. За 4 мільйони створять програмне забезпечення, а за 3 мільйони – систему захисту та державну експертизу.

Хто саме надасть благодійну допомогу на 4 мільйони гривень, у Генштабі відмовилися уточнювати.

За словами полковника Романа Бакуменка, реєстр будуть використовувати під час військової мобілізації, яка, можливо, буде в наступному році, а також під час призову на строкову службу в армію.

Зазначимо, минулого тижня нардепи відправили закон про Єдиний держреєстр на доопрацювання у профільний комітет, де його підготують для того, щоб ще раз розглянути в першому читанні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: