fbpx

Дороги на Прикарпатті ремонтують за старими технологіями і з корупційними схемами

Суспільство 17:05, 20.07, 2015

Компанія, яка ремонтує дорогу в Отинії Коломийського району за 3,4 млн гривень, не забезпечує якості ремонту і не дає гарантій на відремонтоване покриття. Прикарпатські нардепи вважають, що умови тендерів зберігають старі неефективні технології та корупційні схеми часів Януковича. І вимагають від Служби автомобільних доріг області внести зміни в їх проведення.

Сьогодні у Франківську відбулася зустріч народних депутатів від Прикарпаття з керівництвом Івано-Франківської ОДА, головами міст та районів Івано-Франківщини та представниками обласної служби автомобільних доріг. Йшлося про використання 625 млн гривень коштів, передбачених з державного бюджету та інших джерел, на ремонт доріг Франківщини. 

Ремонт дороги в селищі Отинія, який уже розпочали, став маркером якості ремонту дорожнього покриття в області. Народний депутат Юрій Дерев'янко, який виїжджав на місце ремонту і мав зустріч з мешканцями Отинії, розповів про побачене і проілюстрував фото з місця ремонту.

"Робота Служби автомобліьних доріг – це повна нефаховість і некомпетентність", – відповідно зробив висновок нардеп.

За словами Юрія Дерев'янка, під час ремонту Отинійської дороги використовується гравій, фракція якого не була передбачена. Крупними каменями дорожники повністю засипали зливну каналізацію.

"Це питання якості дороги, з якої не передбачено відведеня води. Судячи з того, що і як робить підрядник, Служба автодоріг не контролює виконання робіт", – відзначив Дерев'янко.

Він розповів, що сусідні з дорогою, яку ремонтують некондиційним гравієм, отинійські вулички підсипані цим самим каменем. Місцеві мешканці розповіли, що за підсипання з них зібрали кошти – по 50 грн з тих, хто не має авто, і по 100 грн із двору, де є машини. Гроші збирали депутати селищної ради за списком, з вулиці виходило 4-5 тис. гривень, залежно від кількості дворів. 

"Я такого не знаю", – відхрестився начальник обласної Служби автомобільних доріг Микола Проців.  

Як виявилося, ситуація відома заступнику Івано-Франківської обласної ради Олександру Левицькому, чий виборчий округ – селище Отинія. Левицький повідомив, що підсипка нібито є відпрацьованим матеріалом Служби автомобільних доріг і дорожники надали його отинійцям за домовленістю.

"Є домовленість мешканців Отинії, і збирають гроші мешканці Отинії", – підтвердив факт обласний депутат.

На запитання нардепа Анатолія Матвієнка, як це оформлено офіційно, Олександ Левицький не відповів. Так само не зміг сказати, куди пішли зібрані у людей гроші. 

"Згідно з дефектним актом підрядник мав вивезти з отинійського "шматка" дороги 1597 тонн старого матеріалу. Якщо говорити про цю підсипку, то це фактично сміття, яке не має жодної цінності, а його вивезення входить у кошторис. Тобто вже оплачено", – пояснив Дерев'янко.

Виходить, що або з людей зібрали кошти двічі, або твердження про використання відходів є неправдивим. 

"Наш аналіз роботи Служби автомобільних доріг Івано-Франківської області за минулі півроку свідчить, що керівництво "кришує" всю попередню корупційну систему, яка використовувалася в цьому відомстві, – повідомив Дерев'янко. – Бачимо, що злодійська схема закладається одразу в умови тендеру. Роботи дрібнять. Прописується така технологія, яка забезпечує виграш певній фірмі".

У тендері на ремонт ділянки дороги в Отинії брали участь три компанії. Переможцем визнали ПМК-88, яка запропонувала найнижчу ціну, оскільки вказала її без врахування ПДВ, пишуть "Наші гроші".

"Проведений узагальнений тендер, де чітко не вказана відповідальність фірми, яка ремонтуватиме дорогу. Також згідно з тендером вона не несе гарантійних зобов’язань щодо результатів виконаних робіт", – заявив Дерев’янко.

Фірму, яка виграла тендер і ремонтує отинійську дорогу, пов'язують із начальником Служби автодоріг області Миколою Процівим. Відповідаючи на запитання Юрія Дерев'янка про існування такого зв'язку, начальник служби публічно його заперечив. Однак відомо, засновником фірми ПМК-88 є заступник Миколи Проціва по його колишній фірмі "Кіпо-іф", пан Лєбєдєв. Давній партнер і друг Проціва, який зараз володіє ПМК-88, отримав найбільший підряд на ремонт доріг в області  120 млн гривень. 

"Мені відомі факти, коли тендери вигравали фірми, які пропонують більший відкат людині, від якої залежить кінцеве рішення. Йдеться про 10% від суми підряду. Ці пропозиції натяками доходили і до мене. Ситуація відома, вона під контролем, і якщо щось таке виявиться, ви і всі, хто дотичні до цієї справи, понесете дуже жорстку відповідальність", – звернувся до Проціва нардеп Юрій Тимошенко.

"За часів Януковича відкати були до 40%. Служба автомобільних доріг області – це вчорашня, неінноваційна служба. Що з нею робити – проблема керівництва області. Але в ОДА має з'явитися людина, яка відповідає за кожен сантиметр доріг в області. І яка би забезпечила не тільки освоєння 625 млн на дорогах області цього року, але й забезпечила якість цих доріг", – підтримав колег нардеп Анатолій Матвієнко.  

Від імені прикарпатських депутатів, які були присутні на нараді по дорогах, – Михайла Довбенка, Юрія Тимошенка, Анатолія Матвієнка, Олександра Шевченка, – Юрій Дерев'янко сформулював вимоги до обласної Служби автомобільних доріг.

По-перше, включити альтернативні технології, як-от холодний ресайтлінг, в умови тендерів. "Вимагаємо, щоби це було зроблено по всіх ділянках доріг, які будуть фінансувати з держбюджету і Фонду регіонального розвитку", – відзначив Дерев'янко.

По-друге, прописати гарантії, тобто вказувати відповідальність підрядника і гарантійний термін "роботи" доріг після їхнього ремонту.

По-третє, передбачити в умовах всіх наступних тендерів контроль за об'ємами і проведенням робіт. "Щоби в тендерній документації вказували прозорість і доступ громади до документації. На наш погляд, ці дані – про матеріали, які використовуються під час ремонту – мають показувати всі підрядники, які працюють на дорогах", – підсумував нардеп.

Свою оцінку ситуації з ремонтом Отинійської дороги мають дати правоохоронні органи, зокрема СБУ, поставив крапку голова ОДА Олег Гончарук.

Напередодні народні депутати, які входять до міжфракційної групи "Прикарпаття", висловили обурення діями окремих представників Івано-Франківської обласної влади щодо неефективного використання коштів на ремонт доріг, коли освоєння дорожніх коштів осідає у владних кишенях, а виділення коштів на будівництво доріг відбувається без відкритих тендерів чи конкурсів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: