fbpx

Роботу вчителів у суботу, 1 вересня, компенсують, – департамент

Суспільство 12:15, 16.08, 2018

Залучення освітян до роботи у вихідні дні можливе, але має бути компенсоване. У Франківську вчителям, які вийдуть на роботу в суботу, 1 вересня, дадуть додатковий вихідний.

Залучення освітян до роботи у вихідні дні можливе, але має бути компенсоване. Про це повідомили у Профспілці працівників освіти і науки, коментуючи інформацію МОН про те, що рішення про проведення свята Першого дзвоника, яке цього року припадає на суботу, кожна школа має ухвалювати самостійно.

"Компенсація за роботу у вихідний день може бути, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі (ст. 72 КЗпП)", – повідомили у Профспілці працівників освіти і науки.

Також у профспілці наголосили, що залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації або профспілкового представника закладу освіти і лише у виняткових випадках.

Івано-Франківська міська профспілка працівників освіти і науки погодила свято Першого дзвоника, а відповідно і робочий день вчителів, у суботу, 1 вересня. Про це КУРСу повідомила заступниця директора Департаменту освіти та науки Наталія Микула. 

Нагадаємо, вчора Департамент оприлюднив структуру навчального року. КУРС писав, скільки і як будуть вчитися школярі у 2018-2019 навчальному році. 

"Коли ми опрацьовували структуру нового навчального року, то рахували навантаження на вчителів та учнів і враховували кожен навчальний день, – пояснює Наталія Микула. – Обговорювали, обдумували і радилися з приводу 1 вересня, що припадає на вихідний. Зрозуміло, що батькам школярів, а особливо першокласників, краще, щоби свято Першого дзвоника було в суботу – не треба відпрошуватися з роботи і можна відзначити його всією родиною. Це було одним з головних аргументів на користь нашої рекомендації зробити 1 вересня робочим днем для освітян. Безумовно, це було погоджено з головою міської профспілки Андрієм Дем’янчуком". 

Відповідно, керівники закладів освіти мають надати вчителям як компенсацію за першовересневу робочу суботу один вільний день в рахунок вихідних. Але в канікулярний період. "Під час навчального процесу заборонено законодаством", – додає Микула. І наводить приклад: вчителі можуть взяти вихідний в будь-який день під час будь-яких канікул: як-от 5 січня, щоби приготуватися до Святвечора, чи 31 серпня – для власних справ. 

"Але остаточне рішення про початок навчального року – за навчальним закладом. Якщо адміністрація школи вирішить, то може почати рік Першим дзвінком і в понеділок, 3 вересня", – зазначає заступниця директора Департаменту освіти і науки. 

Так само на розсуд шкіл залишили формат урочистостей 1 вересня. Вони можуть відбуватися як традиційна лінійка, або ж фестиваль, і навіть як квест. За рекомендацією МОН та Департаменту, тривалістю від 30 хвилин до години. 

23 серпня на сайті Департаменту освіти і науки Франківська оприлюднять розклад урочистостей 1 вересня у всіх школах міста.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: