fbpx

Рок для справжніх поціновувачів якості: українські та світові тенденції

Стиль життя 12:54, 07.11, 2018

Український рок – унікальне явище, про яке вперше стало відомо наприкінці 60-х років минулого століття. Спочатку його просували бітники, які виконували пісні в американській манері. Через відсутність рок-фестивалів та конкурсів згодом рок-музиканти трансформувалися в ансамблі зі своєрідним репертуаром та стилем.

Історія українського року – довгий шлях до визнання

Розвивався український рок у двох містах – Києві та Львові. Попри те, що Київ відомий своєю визначною роллю через статус центру країни, Львів подарував українцям неповторні гурти "Океан Ельзи", "Плач Єремії", "Брати Гадюкіни". Лейтмотивом їхніх пісень стала громадянська, філософська та інтимна лірика. Згодом український рок розділився на такі види:

  • інструментальний;
  • альтернативний;
  • гранж;
  • рок-н-рол;
  • панк;
  • етнічний рок;
  • важкий рок.

Послухати усі ці напрямки можна на радіостанції https://ofr.fm/stream/rock/.

Україна однією з перших серед пострадянських країн перейняла жанр арт-року. Гурт "Діалог" накладав музику на вірші відомих поетів. Пісні в жанрі рок українці виконують двома мовами – українською та російською. Вихідці зі Львова та Києва використовують рідну мову, мешканці Одеси, Харкова, Донбасу – російську, яку також використовують проросійські гурти, зокрема "Брати Карамазови" та "Fleur".

 

Перлини українського мистецтва, що грають рок

Зірками українського року вважаються "Бумбокс", "Воплі Відоплясова", "Танок на майдані Конго", С.К.А.Й., "Скрябін", LAMA, "Табула Раса", "Друга Ріка", Green Grey, 5’Nizza, ТІК та інші. Яскраво запалили і нові виконавці: "Ковчег", "Н.Три", "Янсен Кукансен". У той час, як старожили сцени їздять підкорювати Європу, новачки лише роблять перші кроки в рідній країні. Затяті прихильники року знають улюблені гурти і бережуть їм вірність. Проте самі виконавці шаленої популярності ще не мають: цей вид музики не користується попитом в Україні. Але це не заважає появі нових талантів.

1

Інколи проходять вітчизняні рок-фестивалі, на яких збираються шанувальники та виконавці рок-музики, практикуються андеграундні виступи. Далі цього не заходить з кількох причин. Здебільшого це:

  • мале фінансування;
  • відсутність чіткого бачення цілей колективу;
  • немасовість стилю музики;
  • низька якість виконання.

Гуртів, які стали відомими за межами країни, можна перерахувати на пальцях однієї руки, тому що втриматись на плаву та зберегти власний стиль вдалося не багатьом. Колись популярні "Роллекс", МОИ РАКЕТЫ та інші колективи не змогли побороти систему й пішли зі сцени, проте їхні пісні назавжди залишились в історії української музики.

В ефірах OLD FASHIONED RADIO звучать відбірні хіти і музичні новинки. Завдяки редакторам тут можна дізнатися про появу багатьох талановитих виконавців, які вражають мелодіями та змістом пісень. Можна почути не лише українські гурти, але й зарубіжні, наприклад Joy Division та Cure. Особливу родзинку представляють маловідомі пісні, які відшукують в недрах чартів.

Зберігати улюблені треки, щоб згодом прослухати їх, – унікальна можливість, яку дарує радіо. Слухачами станції здебільшого є люди, які самі мають досвід в музиці, тому для них така функція представляє найбільшу цікавість. Рок ніколи не помре. Цей жанр можна не любити, але не поважати його неможливо.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: