fbpx

"Плюс сто сторінок": на "Книжковому Арсеналі" показали нових "НепрОстих" Тараса Прохаська

Культура 20:27, 03.06, 2018

Презентували роман у форматі арт-бук "НепрОсті" під час столичного книжкового арсеналу сьогодні, у неділю, 3 червня.

Автор Тарас Прохасько не міг бут присутнім на презентації, тож книжку презентували Ліля Табенська, авторка ілюстрацій, та Марко Стех, українсько-канадський літературознавець та письменник, пише "Репортер".

"Це вже класика української літератури, класика Станіславського феномену, – говорить Марко Стех. – "НепрОсті" Тараса Прохаська, "Воццек" Юрія Іздрика та "Перверзія" Юрія Андруховича – три найбільш знакові для мене книжки того періоду. Текст "НепрОстих" має усі ті ознаки, що роблять літературу класичною: створений автором самобутній незалежний світ, який існує як окрема реальність. Я переконаний, що для Тараса він може бути навіть більш реальним за нашу дійсність. Цю книжку варто читати заради тексту, ідей".

Прочитавши текст, Ліля Табенська вирішила намалювати текст Прохаська. Оновлена книжка вийшла у львівському видавництві Terra Incognita.

"Я вперше прочитала "НепрОсті" у 2002 році і захотіла стати причиною нової оповіді роману, – говорить Табенська. – Малюнки стали новою оповіддю, і в цьому є цікавість, рух, розвиток. Сподіваюся, мені вдалося розширити межі Ялівця далі. "НепрОсті" – це роман-архів, роман-гербарій, роман-фотоальбом. Він не статичний, і ти можеш ставити нові акценти і стати таким чином співавтором".

Ілюстраторка каже, що Тарас Прохасько не втручався у процес ілюстрування, бо хотів, щоб "роман жив далі". За її словами, автор залишився задоволеним.

Ілюстрації у романі, який тепер став арт-буком, виконані у техніці колажу.

"Юлині ілюстрації стали органічним продовженням тексту. Їх треба читати. Це так, ніби вона дописала ще сто сторінок до мого роману",  прокоментував Тарас Прохасько. 

КУРС писав, що для презентації нових "НепрОстих" видавництво планує запросити Тараса Прохаська в турне Україною. 

Довідково: Найзнаковіші книги, проілюстровані Юлією Табенською,  арт-бук "Скриня. Речі Сили", що вийшов у “Видавництві Старого Лева", здобув відзнаку "Найкраща книга Форуму 2016" і персональну відзнаку мера Львова, дитячий арт-бук "Наречена" видавництва "Terra Incognita", що став Книгою Форуму 2017 і Книгою року, різдвяна казка зі Львова "У країні сирних коників" у співпраці з відомими художниками Олегом Денисенком та Остапом Лозинським.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: