fbpx

Росія умисно заманює прикарпатців високими заробітками, щоби ті не йшли у військо, – політолог

Суспільство 15:51, 28.01, 2015

Йде боротьба за мобілізаційний ресурс. Масові замовлення на робітників будівельних та інших спеціальностей упродовж останнього місяця почали отримувати з Москви бригадири в Закарпатській та Івано-Франківській областях.

Навздогін Юрію Бірюкову, який розкритикував мобілізацію на Франківщині, свою думку у Фейсбук з приводу виїзду прикарпатців за кордон висловив політичний експерт Юрій Палійчук.

"Поспілкувався сьогодні з друзями з Закарпатської та Івано-Франківської областей. Те, про що він (Бірюков – кор.) говорить, і справді має місце. Люди централізовано виїжджають з сіл цілими мікроавтобусами.

Схема дуже проста. Просто бригадири, які роками возили наших людей будувати Москву, останнім часом почали отримувати несподівано масові і щедрі замовлення на виконання різних робіт.

Щоб ви розуміли – раніше села ніколи не виїжджали на Москву централізовано, цілими мікроавтобусами. Раніше це виглядало так: наприклад, я  бригадир. Колись сам клав у Москві плитку. Потім пішов по кар'єрі вгору і почав отримувати самостійні замовлення. З часом вони стали комплексними  не лише на плитку, а на ремонт "під ключ". Я приїжджаю до себе в село, беру з собою брата-сантехніка, кума-маляра, сусіда-електрика, і ми, максимум втрьох-чотирьох, їдемо в Москву заробляти гроші.

На стандартне західноукраїнське село таких бригадирів, які знають, де знайти роботу в Москві, ну може, було чоловік двоє. Але вони ніколи не мали і не мріяли про потік замовлень на десятки людей.

Останнім часом роботи в Москві не було. А якщо і була, то така, що у себе в селі можна заробити плюс-мінус стільки ж, якщо враховувати, що ти вдома, біля жінки з дітьми, і їси все зі свого городу.

Що відбувається зараз. Бригадири почали отримувати з Москви масові замовлення. Організовують транспорт. Щоб ви розуміли, зарплату пропонують 600 гривень на день. А це  18 тисяч на місяць. Думаєте, це спроста? Ніколи не був прихильником теорії змов, але, по-моєму, тут усе більш ніж очевидно".

Політичний експерт впевнений, що Росія не випадково поширила цю акцію на західні області. Її мета  не так зірвати мобілізацію в селах, не так недобрати артилеристів чи танкістів, як деморалізувати усе населення. "І Юрій Бірюков їм у цьому дуже допоміг. Думаю, Москва крупно зекономила бюджети на джинсу, які мали створити видимість саботажу мобілізації найбільш патріотичними регіонами. Ну, і у цьому вина не так Путіна (хоча він теж приклався), як Порошенка, Муженка, Полторака, Яценюка і всіх, хто причетний до управління державою. Дякуючи їм, зерно розбрату попало у благодатний ґрунт", – пише Юрій Палійчук.

Людей, які погоджуються на виїзд до Москви, він не засуджує, але й не виправдовує.

"Це боротьба за мобілізаційний ресурс, і Росія її поки що виграє. Не хочу ні за кого розписуватися, але чомусь думаю, що якби цим хлопцям у воєнкоматі пропонувати навіть не 18, а хоча б 15 тисяч гривень, ситуація була б іншою", – вважає політолог.

Це нормально, зазначає він, що ті, хто залишилися, уже не хочуть йти на фронт в одних кросовках, без броніка, але з гарячим серцем. "Усіх тих, хто усе життя мріяв воювати, забрали перші три хвилі мобілізації. Залишилися ті, кого треба вдягнути, обути, захистити, застрахувати, дати зарплату, підготувати – і він піде на війну. І це нормально. Треба не хаяти, а радіти, що вони у нас ще є",  пише Юрій.

До речі, цими днями громадянам України призовного віку дозволили перебувати в Росії більше 90 діб.

Про це повідомила прес-служба Федеральної міграційної служби (ФМС), передає УНН з посиланням на ТАСС. “Для продовження терміну законного перебування в Росії громадянам України необхідно до закінчення 90 днів з моменту в’їзду на російську територію звернутися в підрозділ ФМС Росії за місцем тимчасового перебування. Термін тимчасового перебування буде продовжуватися неодноразово на наступні періоди в 90 днів”,  повідомляє агентство.

Як повідомляв УНН, раніше президент Росії Володимир Путін заявив про необхідність збільшити максимальний термін перебування в країні українців призовного віку. Пізніше в Держдумі РФ підтримали цю пропозицію.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: