fbpx

Росія висунула свій варіант асоціації між Україною та ЄС

Політика 11:05, 10.09, 2014

Росія представила Києву і Брюсселю список своїх вимог щодо зміни підписаної Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Замість трьох зазначених сфер Угоди Москва хоче змінити п'ять напрямів, при цьому виключивши з вільної торгівлі 20% товарів. По-суті, для цього потрібні нові переговори, пише "Дзеркало тижня".

Аналіз документа свідчить, що Росія хоче виключити з взаємної лібералізації торгівлі України з ЄС (відмовитися від скасування або значного зменшення імпортних мит – ред.) ряд товарів – всього 2376 тарифних ліній з 11600, зазначених в Угоді про асоціацію.

Тобто, Москва пропонує Києву і Брюсселю вилучити з їх вільної торгівлі більше 20% товарів. Список цих товарів займає 45 сторінок документа з 60.

Зазначимо, що на попередніх консультаціях Україна, ЄС і РФ домовилися, що Росія представить свої зміни в текст Угоди про асоціацію у трьох сферах.

Проте Москва хоче більшого – запропоновані нею зміни повинні торкнутися цілих п'яти напрямків, включаючи лібералізацію тарифів і енергетику (крім обумовлених раніше сфер з технічного регулювання; санітарних і фітосанітарних заходів (СФС); митного адміністрування).

За оцінками експертів, з якими консультувалося видання, для задоволення всіх пред'явлених російських "бажань" буде потрібно одержання ЄС нового мандату на переговори, а самі переговори "про внесення змін до УА" займуть приблизно два роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: