fbpx

Рятувальники вчили франківських школярів безпеці на воді

Суспільство 09:44, 21.05, 2014

20 травня працівники водолазно-рятувальної служби Івано-Франківської області провели для п’ятикласників загальноосвітньої школи № 23 своєрідний урок правильного поводження на берегах водойм.

Незабаром літо – пора відпочинку та оздоровлення школярів. На жаль, статистика свідчить, що саме під час літніх канікул із дітьми найчастіше трапляються нещасні випадки, особливо на водних об’єктах. Педагоги роблять усе можливе, щоб запобігти трагедіям, проте лише уроків та теоретичних бесід недостатньо. До профілактичної роботи із дітьми активно долучаються рятувальники, повідомили "Курсу" в прес-службі ДСНС в області.

Так, 20 травня працівники водолазно-рятувальної служби Івано-Франківської області провели для п’ятикласників загальноосвітньої школи № 23 своєрідний урок правильного поводження на берегах водойм.

Навчити дітей правильно поводитися на річках і озерах, ознайомити школярів із роботою водолазів та їх спеціальним спорядженням, продемонструвати навики надання першої медичної допомоги потерпілій людині  – саме таку мету ставили перед собою працівники рятувально-водолазної служби, готуючись до цього заходу. Урок провели просто на березі міського озера біля рятувально-водолазної станції.

Рятувальники пригадали правила безпечної поведінки під час перебування на водних об’єктах: для молодших школярів  – не ходити на річку без батьків та не пустувати у воді, для старших – не купатися у незнайомих місцях, у річках зі швидкою течією, плаваючи, не влаштовувати різні ігри у воді. Не варто, підкреслили фахівці, відпочивати та купатися наодинці, адже у випадку непередбачуваної ситуації може знадобитися допомога сторонньої людини. Під руками завжди треба мати якийсь підручний засіб – мотузку, ремінь, на крайній випадок – звичайну гілку дерева, які можна було б використати для рятування потопаючого. Хто ще невпевнено тримається на воді, застерегли водолази, нехай одягають рятувальні жилети.

Показали рятувальники дітям і спорядження, за допомогою якого проводяться підводні та рятувальні роботи: гідрокостюми, акваланги, маски, ласти. Крім того, продемонстрували, як саме відбувається занурення водолаза під воду, як правильно рятувати людину, котра потопає, без підручних засобів, і як діють рятувальники у випадку, коли хтось тоне далеко від берега. Корисно та повчально для дітей було дізнатися, як правильно надавати постраждалій людині першу долікарську допомогу.

Під час зустрічі з школярами водолази також дозволили охочим спробувати свої сили, кидаючи рятувальний круг. Діти, кажуть, й не здогадувалися, що у прості, на перший погляд, рухи під час кидання рятувального круга потрібно вкласти неабияку силу, щоб він відлетів на потрібну від берега відстань.

На завершення заходу працівники Управління ДСНС в області роздали дітям застережливі листівки.

Ризик, небезпека, відвага – саме з такими якостями асоціюється в учнів професія рятувальника. Захищати людські життя, переконані діти, здатен далеко не кожен. 

Такі зустрічі, стверджують педагоги, дають школярам багато цінної та корисної інформації, підвищують їхню відповідальність за себе і за оточуючих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: