fbpx

СБУ виявила в комп'ютерах влади російські шпигунські віруси

Суспільство 15:37, 13.03, 2015

Служба безпеки України виявила випадки зараження програмним забезпеченням з російськими шпигунськими вірусами комп'ютерів органів державної влади.

Про це на брифінгу повідомив начальник департаменту контррозвідки інформаційної безпеки СБУ Віталій Найда, передає Еспресо.TV

"Нами фіксувалося, що з використанням телекомунікаційного обладнання, яке знаходилося виключно на території РФ, здійснювалася відправка електронних листів на електронні адреси органів державної влади. Ця діяльність координувалася і фінансувалася, за нашими оцінками, шістнадцятим і вісімнадцятим центрами ФСБ РФ. Метою цих атак були органи державної влади, зокрема МЗС України, Міноборони, ДСНС", – сказав Найда.

За його словами, вірус розсилався не тільки на державні ресурси, а також на електронну пошту державних службовців, які користуються нею не тільки в офісі, а й в домашніх умовах. Тому мали місце окремі факти зараження шпигунським вірусом.

"Для імітації достовірності шкідливе програмне забезпечення було замасковано під офіційні листи від імені Антитерористичного центру СБУ та адміністрації Державної прикордонної служби", – сказав начальник інформбезпеки.

Одним із прикладів він назвав документ, який називався "Узагальнена довідка про оперативну обстановку на державному кордоні України", що був датований січенем або лютим.

"Після відкриття користувачем електронного повідомлення на комп'ютер встановлювалася шпигунська програма, яка надавала віддалений доступ до електронної поштової скриньки, яка могла давати можливість отримати доступ до всіх службових документів, які зберігалися на жорсткому диску або флеш-накопичувачі, з якими працювали чиновники", – сказав Найда.

Також він заспокоїв, що на сьогодні загроза вже мінімізована та локалізована, але визнає, що все-таки були випадки зараження шкідливим програмним забезпеченням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: