fbpx

Сезон застуд: чи прийде лікар на виклик додому?

Здоров'я 17:44, 27.11, 2018

Розпочався перший "застудний" сезон після того, як почали діяти нові правила виклику лікаря додому.

Про зміни у системі виклику лікарів ТРК "Карпати" розповіла директорка некомерційного підприємства "Центр первинної медичної допомоги і клініко-діагностичної допомоги" Ольга Савчук.

Ольга Савчук розповіла, що нових нормативних документів, які би регулювали виклик лікаря на дім, наразі немає.

"Українська медицина реформується за європейським зразком. А в Європі такого поняття, як виклик лікаря додому, немає взагалі", – каже лікар.

За її словами, до реформи було офіційно обумовлено, що лікар на ставці має мати 8-10 викликів щодня. Два-три активні і решта так звані "пасивні", коли лікар відвідував своїх диспансерних хворих. 

Сьогоднішня система ще не врегульована, фактично ще не діє, зазначає спеціаліст.

"Хоч нам будуть закидати, що зле, що скасували виклики, але та система була недосконала. Лікарів змушували приписувати собі виклики, щоби виконати нормативи. Наприклад, з ішемічною хворобою серця людина мала перебувати на диспансерному обліку і лікар повинен був піти цього хворого відвідати, якщо він сам двічі на рік не з'являвся", – пояснює Ольга Савчук. 

За її словами, лікарям "первинки" усно сказали, що викликів як таких немає, вони скасовані, а лікар на власний розсуд йде або не йде. "Це неправильно, – вважає директорка Центру. – Ці моменти конче мусять бути врегульовані. Зараз це відбувається на розсуд кожного лікаря. Ми хочемо самі в Центрі розробити перелік станів, які потребують візиту до хворого додому". 

Щоби викликати лікаря додому, пацієнтам, які уклали договори, треба телефонувати власне лікарю. Решті – як і раніше, в реєстратуру. В останньому випадку, чи відбудеться візит, вирішує заступник головного лікаря з лікувальної частини чи завідувач терапевтичним відділом. Якщо візит не обов'язковий, пацієнту мають зателефонувати, пояснити причини відмови і надати рекомендації. 

"Цей процес складний і тривалий. І завершиться він тоді, як кожен буде мати укладений договір і контакт зі своїм сміейним лікарем чи педіатром", – підсумовує Ольга Савчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: