fbpx

Шахраї представляються працівниками "Ощадбанку" і "потрошать" картки

Суспільство 17:03, 27.12, 2016

Як тільки в мережі з’явилася інформація про можливе об'єднання націоналізованого "ПриватБанку" і державного "Ощадбанку", її одразу ж використали шахраї, які придумали дієву злочинну схему заволодіння грошовими коштами громадян.

Про це повідомляє на офіційному сайті Департамент кіберполіції України.

Шахрайська схема полягає у тому, що шахраї телефонують потенційній жертві, не обов’язково безпосередньо клієнту "ПриватБанку", і представляються працівниками служби безпеки "Ощадбанку".

Зловживаючи довірою громадян, дізнаються, чи є потерпілий власником карткового рахунку "ПриватБанку", а потім, у разі підтвердження цього факту, повідомляють, що у зв’язку з об’єднанням вказаних банківських установ клієнту терміново необхідно здійснити переведення грошових коштів з рахунку "Привату" на новий, оформлений в "Ощаді", картковий рахунок.

Таким чином зловмисники намагаються дізнатися інформацію про номер банківської картки, CVV код, пароль до Інтернет-банкінгу та інші дані, за допомогою яких і вчиняється заволодіння коштами жертви.

Найчастіше у разі отримання вказаної інформації шахраї отримують доступ до карткового рахунку своєї жертви та намагаються перерахувати кошти, які знаходяться на ньому, на підконтрольні їм банківські рахунки (картки). Для цього вони телефонують жертві та повідомляють, що на їхній номер мобільного телефону буде надіслано смс-повідомлення, за допомогою якого й буде здійснено переказ коштів з картки "Привату" на нову карту "Ощаду" або за допомогою вказаного смс-повідомлення колишньому клієнту "Привату" необхідно активувати нову картку "Ощаду".

А як Ви вже зрозуміли, вказані есемески не що інше, як коди доступу до ресурсу "Приват 24". Слід зазначити, що шахраї, використовуючи методи соціальної інженерії, вчиняють злочинні дії не лише стосовно клієнтів "Привату", а й дізнавшись, що довірливий громадянин є клієнтом будь-якого іншого банку, створюють аналогічну до вказаної вище ситуацію, щоб заволодіти коштами громадян.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: