fbpx

Схема "Ваш син у поліції" приносить шахраям мільйон гривень на добу

Суспільство 09:27, 21.01, 2018

Одна з найпоширеніших шахрайських схем в Україні - "Ваш син в поліції". Шахрай телефонує жертві (часто посеред ночі), представляючись поліцейським, і повідомляє, що син затриманий у зв'язку з наркотиками (участь у бійці, ДТП і т. д.). Від жертви вимагають не роздумуючи принести гроші або перевести їх на карту. Часто суми складають десятки тисяч гривень.

Про особливості того, як влаштовано таке шахрайство, як з ним борються правоохоронці і про інші популярні види шахрайств глава кіберполіції Сергій Демедюк розповів в інтерв'ю Економічній правді, пише АІН.

У грудні минулого року вступив у силу вирок щодо групи шахраїв, яка діяла за подібною схемою. Групу викрили співробітники кіберполіції. Всього зловмисникам вдалося викрасти за подібною схемою порядку 1,16 млн грн у 41 людини – з січня 2016 по травень 2017 року. При цьому "середній платіж" становив близько 28 400 грн, а максимальний – 175 000 грн.

За даними кіберполіції, добовий дохід шахраїв, які заробляють на такій схемі, перевищує 1 млн грн. Але при цьому більшість жертв не звертаються в поліцію. А більшість шахраїв займаються цим з місць позбавлення волі, причому часто – з відома начальства таких установ.

"У листопаді 2017 роки ми затримали організатора масштабної шахрайської схеми "Ваш родич в поліції". Ним виявився ув`язнений однієї з колоній на непідконтрольною Україні території, який відбував там покарання. Більшість таких шахраїв скоюють злочини, будучи в місцях позбавлення волі. Це наше міжвідомче питання. Ми дуже цим стурбовані. Це проблема на рівні пенітенціарної служби…" – говорить Демедюк в інтерв'ю виданню.

Після затримання шахраї намагаються покрити витрати осіб, які на них заявили, з тим, щоб останні забрали заяву. Іноді шахраї розраховуються з жертвами такої схеми прямо в залі суду:

Також, за словами чиновника, серед популярних схем, які використовують кіберзлодії:

  • продаж неіснуючих товарів через підставні інтернет-магазини;
  • злом поштових акаунтів юросіб: шахраї можуть підставляти в документи свої рахунки;
  • доступ до комп'ютера бухгалтера компанії – як правило, через "халатне зберігання ключів доступу";
  • фейкові сайти з обміну криптовалюти;
  • крадіжка інтимної інформації (селфі, відео) з особистих комп'ютерів з подальшим шантажем.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: