fbpx

Сільські голови Прикарпаття: ультиматум керівництву області залишається в силі

Суспільство 08:42, 02.02, 2015

Сільські голови Івано-Франківщини підтвердили намір піти з 9 лютого на місяць у відпустку за власний рахунок і цим самим паралізувати роботу обласної влади, якщо вона не дослухається до їхніх пропозицій залишити майно громадам, передбачити відповідне фінансування сільських рад та загалом не зменшувати повноважень місцевого самоврядування.

Про це заявили на нараді Івано-Франківського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, яка продовжила тему новацій у бюджетному законодавстві та адмініструванні нових податків. У нараді також взяли участь представники влади, обласної фіскальної служби та нардепи Тимошенко ("Батьківщина") і Дерев'янко (позафракційний, партія "ВОЛЯ").

Обласній нараді передувала всеукраїнська, яка відбудася в Києві за участю Голови Верховної Ради Гройсмана. Від кожної області на цю зустріч відрядили делегації. Івано-Франківщину представляли по двоє представників місцевого самоврядування з кожного району. Більш як 250 сільських, селищних та міських голів на всеукраїнському рівні одностайно критикували законодавчі новації при формуванні місцевих бюджетів, зокрема відсутність реального механізму адміністрування податку з нерухомості та акцизу. Через що, відзначали они, неможливо прийняти місцеві бюджети.

Пропозиції сільських і селищних, а також міських голів з приводу утримання сільських рад та формування їхнього бюджету знайшли відображення у трьох законопроектах, спільно розроблених минулого тижня партіями "Батьківщина" й "ВОЛЯ". Минулої п’ятниці, 30 січня, законопроекти 18-98, 18-99 та 19-00 були зареєстровані у Верховній Раді. Сьогодні, в понеділок, 2 лютого, будуть винесені на погоджувальну раду ВРУ з тим, щоби їх включили в порядок денний наступної сесії парламенту.

"Цього року маємо безпрецедентний приклад об’єднання сільських, селищних і міських голів, голів міст районного значення для вирішення проблем, з якими зіткнулося місцеве самоврядування в результаті "сліпого" голосування за пакет законів у Верховній Раді по бюджету", – відзначив народний депутат Юрій Дерев’янко.

За його словами, законопроекти, які мають спільну назву – "щодо посилення фінансової самодостатності територіальних громад", вносять зміни до Бюджетного кодексу (19-00), зміни до Податкового кодексу (18-99) та зміни до інших законодавчих актів (18-89).

"Зокрема, передбачається, що на цей перехідний 2015 рік бюджети міст районного значення будуть мати прямі стосунки з державним бюджетом. По Україні це 1179 міст",  відзначив нардеп. Також пропонується ПДФО повернути в сільські і селищні ради на рівні 25%.

(Ці та інші пропозиції, які увійшли до зазначених законопроектів, див. на фото до тексту)

Як підсумував нараду голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук, майно місцевого самоврядування не може зменшуватися. Відповідний лист з цього приводу обласна рада подасть цими днями в ОДА та РДА області.

"Всі районні ради повинні однаково підійти до фінансування сільських рад",  звернувся голова обласної ради до колег з районів.

"Якщо РДА та обласна влада вся не дослухається до нинішніх правильних думок, то сільські голови точно підуть з 9 лютого у відпустки за власний рахунок. Мені здається, що ця диверсія проти місцевого самоврядування, яка в нас розпочалася, вона має на цьому закінчитися. І статися це має до 9 лютого",  сказав Скрипничук.

Присутні на нараді сільські та селищні голови одноголосно підтримали пропозиції, викладені в законопроектах, та самі законопроекти  в цілому. Таке рішення занесли в протокол наради, який передадуть голові ОДА Гончаруку і голові Верховної Ради Гройсману.

Нагадаємо, що 20 січня сільські і селищні голови Прикарпаття попередили керівництво області, що змушені будуть припинити роботу через неможливість ухвалити бюджети сільрад на 2015 рік.

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: