fbpx

Сімнадцять мешканців польського Перемишля є власниками 12500 автомобілів в Україні

Економіка 20:27, 26.02, 2018

Поляки масово реєструють на себе сотні автомобілів, співвласниками яких пізніше стають українці.

Сімнадцять мешканців Перемишля і околиць є фактичними власниками 12,5 тис. автомобілів із 14,5 тис. зареєстрованих у регіоні. Про це інформує TVN Turbo, пише Zahid.net.

Як зазначається, поляки продовжують реєструвати на себе десятки і сотні автомобілів, співвласниками яких пізніше стають українці. За такі послуги спритні підприємці отримують від українців, які хочуть стати співвласниками автомобілів "на польських бляхах", від 100 до 500 злотих.

Представник відділу комунікації, транспорту і доріг у Перемишлі Вєслав Юркевич заявив, що польські правила дозволяють таку масову реєстрацію автомобілів однією особою. "Якщо до нас звертається особа з проханням зареєструвати транспортний засіб і має всі потрібні для цього документи, то ми не можемо їй просто так відмовити. Такими є правила чинного законодавства, тож ми реєструємо", – пояснив чиновник.

Використовуючи автомобілі на іноземній реєстрації, українці уникають сплати високих митних зборів, які в окремих випадках сягають навіть $2 тис. Найкраще таке нове польсько-українське автомобільне партнерство видно біля пункту пропуску у Корчові. "За годину через пункт пропуску проходить 80 автомобілів, з них 60 – зареєстровані на польсько-українських співвласників", – пояснила представниця відділу Прикордонної служби Польщі у Бєщадах Ельжбєта Пікор.

Користуючись несприятливою економічною і фінансовою ситуацією українців, ініціативні поляки створили у прикордонній зоні цілі підприємства, які подекуди заробляють сотні тисяч доларів на автомобільному бізнесі.

До речі, законодавством України визначено, що автомобіль на іноземній реєстрації може перебувати на території країни. По-перше, ним можна користуватися у режимі транзиту – зазвичай від 5 до 10 днів. По-друге, ввезення транспортного засобу на "бляхах" можливе на один рік за правилами Стамбульської конвенції. Тобто громадянин України може спокійно їздити на цьому автомобілі, якщо за документами він – співвласник машини і вписаний до техпаспорта, виданого за кордоном. По-третє, українець, який підписав контракт з іноземною компанією, на яку зареєстрований автомобіль, може користуватись автомобілем на єврономерах на території України не більше року в режимі "тимчасового ввезення".

Загалом водій повинен мати посвідчення, паспорт на машину – "бріф", техпаспорт та страховий поліс. Залежно від того, як автомобіль ввезли в Україну та чи зареєстрований він на іноземну фірму, необхідно мати контракт з іноземною компанією, шляховий лист, довіреність на управління службовим автомобілем та інші супроводні документи від фірми. Цього достатньо, щоби легально їздити на автівках з іноземною реєстрацією.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: