fbpx

Скандальний Пророчук пообіцяв звільнити посаду керівника парку "Гуцульщина". ВІДЕО

Суспільство 15:34, 19.08, 2016

Представники партії "ВОЛЯ" підтримали косівських активістів на мітингу біля Міністерства екології з вимогою зупинити незаконні рубки карпатських лісів та не допустити призначення на посаду керівника Національного природного парку "Гуцульщина" скандально відомого Василя Пророчука.

Про це повідомила прес-служба партії "ВОЛЯ".

Активіст Андрій Ониськів заявив, що нинішній керівник НПП "Гуцульщина" Василь Пророчук подав свою кандидатуру на конкурс попри те, що проти нього в 2016 році відкрито 5 кримінальних проваджень.

"Нам стало відомо, що директора Національного парку "Гуцульщина" хочуть призначити без конкурсу на п'ять років. Нас почули і проводять конкурс", – заявив Ониськів.
Він підкреслив, що за 14 років в НПП "Гуцульщина" вирубали близько 100 тисяч метрів кубічних деревини. "Це є 250 гектарів лісу",  зазначив активіст.

Депутат Івано-Франківської облради Олег Атаманюк зазначив, що під виглядом сухостою в парку рубаються здорові дерева.

"Під маркою сухостою рубають сирі дерева і потім скрізь кажуть, що це сухостій",  сказав Атаманюк.

Депутат Івано-Франківської облради від партії "ВОЛЯ" Ольга Федишина, виступаючи перед комісією, зазначила, що ситуація в парку "Гуцульщина" за нинішнього керівництва критична.

"Коли на території національного природного парку абсолютно невідомі особи без жодної документації рубають дерева, причому рубають не якийсь сухостій, який начебто проходить по документах, а реальну живу деревину, це засвідчено відеодоказами і це бачило півкраїни, натомість ніяких заходів реагування абсолютно не вживається",  обурилась Федишина.

Активісти повідомили, що попри заборону в травні 2016 року міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака проводити санітарно-оздоровчі рубки керівництво НПП "Гуцульщина" знищило ще понад 2 га сироростучої деревини й надалі продовжує сприяти незаконній вирубці здорових дерев.

Постійно діюча комісія 18 серпня розглянула на посаду керівника НПП "Гуцульщина" дві кандидатури  еколога та лісничого Кутського держлісгоспу Петра Пліхтяка та нинішнього керівника Василя Пророчука. Комісія запропонувала перенести проведення конкурсу на вересень.

Після засідання комісії чинний керівник НПП "Гуцульщина" Василь Пророчук, якого звинувачують в корупції та незаконній вирубці лісу, написав заяву на звільнення та пообіцяв відмовитись від посади. Він також заявив про те, що знімає свою кандидатуру з конкурсу.

"Я зараз пишу заяву міністрові на розрахунок. Я в цих іграх брати участі не буду… Із завтрашнього дня я на роботу не виходжу. Це принципова позиція", – сказав Пророчук журналістам.

Однак косівські активісти та представники партії "ВОЛЯ" скептично поставились до обіцянок Пророчука.

За словами члена ради партії "ВОЛЯ", депутата Івано-Франківської облради Ольги Галабали, активістам було відомо про один зі сценаріїв  перенесення конкурсу для того, щоб чинний керівник міг і надалі виконувати свої повноваження.

"Пророчук обіцяв написати заяву на звільнення ще півтора року тому, але цього чомусь досі не відбулось",  заявила Галабала. Вона вважає, що рішення комісії про перенесення конкурсу дасть можливість чинному керівнику і надалі працювати на посаді.
Після засідання конкурсної комісії активісти та представники "ВОЛІ" вимагали зустрічі з міністром Остапом Семераком, однак він не вийшов до мітингуючих.

Нагадаємо, з 16 до 19 серпня відбуваються засідання конкурсної комісії Мінприроди, на яких буде визначено переможців конкурсного відбору на заміщення вакантних посад директорів національних парків та заповідників.

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко неодноразово заявляв про незаконні рубки лісу в НПП "Гуцульщина".

Зокрема, у липні він звернувся із запитом до міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, в якому просив зупинити незаконні рубки в національному природному парку "Гуцульщина" та притягти винних до відповідальності.

Також Дерев'янко звертався із запитами до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра екології Остапа Семерака, в яких просив провести службове розслідування щодо посадових осіб Мінекології, які покривали факти незаконної вирубки лісів на території України, у тому числі на території національного природного парку "Гуцульщина".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: