fbpx

Снятинських медиків звинувачують у недбальстві, що призвело до смерті людини

Здоров'я 18:37, 18.02, 2016

Люди неодноразово зверталися зі скаргами на центральну районну лікарню у місті Снятин, що на Прикарпатті. Вони нарікали на побори, зухвальство та халатне ставлення лікарів. Зокрема, одна із пацієнток заявила, що завідувачка відділення неврології б’є хворих, а інша місцева мешканка впевнена, що недбальство медиків призвело до смерті її чоловіка.

Про це йдеться у сюжеті викривального проекту "Лікарські таємниці" телеканалу ЗІК.

Потрапити у будь-яке відділення Снятинської районної лікарні може кожен – медперсонал навіть не спитає, хто ви та куди йдете. Єдине прохання – вдягнути бахіли. У закладі пофарбовані стіни та, на перший погляд, чисті палати. От тільки пацієнти нарікають на побори серед медперсоналу. Втім, щоб покращити своє здоровʼя, люди йдуть сюди, бо за найближчих 40 км немає закладу такого рівня.

Людмила Соколюк – матір двох дітей, інвалід другої групи. Про нахабне ставлення медперсоналу жінка знає не із чужих слів.

"Працівниця три дні тому мене так побила по обличчі – жах один! Просто захотіла – і побила", – каже Людмила.

Жінка сімнадцять років живе із страшним діагнозом – кіста головному мозку. Часті судоми та епілептичні напади не дають їй спокою та й лікування хвороби – не з дешевих. 

"Просто ти мусиш дати гроші. Хочеш чи ні, інвалід чи не інвалід – не має значення. Жахливо лікують за наш рахунок", – переконує Людмила.

Та коли завідувач відділення неврології Лілія Іванівна дізналась, що пацієнтка спілкується із журналістами, замість того, щоб якось пояснити чи спростувати заяви, почала погрожувати Людмилі.

"Людо, ти хочеш покинути відділення?! Не можна було до мене спокійно підійти? Я маю висновки, що пацієнтка психічно хвора. Не те що вона бреше, просто вона артистка", – заявила лікарка.

А тим часом Людмила розповідає: зверталась до юристів, аби ті їй допомогли. Однак усе марно – заява так і не дійшла до прокуратури.

Та ця жінка – не єдина, хто боїться лікарів медзакладу. Ще одна мешканка міста Снятин розповіла: два роки тому її чоловік після лікування у районній лікарні помер. У загибелі вона винить медиків.

"Я не хотіла, щоб чоловік йшов до Маркевич Віри Степанівни, бо у неї була погана репутація. Однак головний лікар все ж направив нас до неї", – пригадує жінка.

Чоловік хворів грипом, у нього довгий час трималася висока температура та був страшний кашель. Не гаючи часу, подружжя поїхало до лікарні. Однак лікар запевнила, що все через хворе серце. У закладі пацієнт пробув недовго – через два тижні його виписали додому. Однак уже за кілька днів йому стало ще гірше.

"Ми приїхали одразу в реанімацію, там повикликали всіх лікарів. Звісно, історія хвороби у картці вже була переписана. Далі без апарату штучного дихання він не міг, тож перевозити його до Франківська було небезпечно і їхні лікарі приїхали сюди. Викликали Маркевич і з криком сказали, що вона у всьому винна. Це чули всі", – запевняє жінка.

Наступного дня пацієнта таки привезли до лікарні в Івано-Франківську, але було вже пізно.

"Франківські лікарі пояснювали, що просто треба було дати антибіотик і вбити інфекцію. Грип недолікували, тож він поширився", – розповідає вдова.

Та своєї провини у смерті чоловіка снятинські медики не бачать. Вони навіть не вибачились за те, що сталося. А лікар залишилась на своїй посаді. 

Юристи ж радять: у таких випадках слід відразу звертатися у правоохоронні органи.

"Має проводитись розслідування. Якщо ми говоримо про Прикарпаття, то це має здійснювати Управліннія Національної поліції Івано-Франківської області, не Снятин. До того ж, звернення може бути не лише від дружини. Повідомити може і будь-яка стороння особа", – зазначає адвокат Назар Олексюк.

Наступним кроком має стати судово-медична експертиза. Хоча юристи попереджають: експерти, які проводять дослідження, ніколи не визнають неправоту колег. Тож, аби усе ж добитися справедливості, варто шукати її і за кордоном – у Європейському суді з прав людини. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: