fbpx

Софія Андрухович і Мар'яна Прохасько випускають першу спільну книгу для дітей

Культура 23:59, 02.03, 2016

Герої книги списані і змальовані з реальних людей. Роль головної героїні Марії "зіграла" мешканка Криворівні Василина Зеленчук, а дівчинки Орисі – дочка франківчанки Рити Женчук, подруги однієї з авторок.

Про свою першу дитячу книгу тандем авторів – Софія Андрухович і Мар'яна Прохасько – розповів журналу Vogue. 

"Сузір'я курки" (так називається книга) є початком нового проекту художниці Мар'яни Прохасько "Напиши для мене книгу", за реалізацію якого взялося "Видавництво Старого Лева". 

Для Софії Андрухович, авторки одного з найпопулярніших українських романів останніх років "Фелікс Австрія", ця книга буде першою дитячою у доробку. На рахунку Мар'яни Прохасько робота над серією дитячих книг про пригоди кротів – "Як зрозуміти козу", "Куди зникло море" і "Хто зробить сніг". 

"Цей незвичайний проект народився після подорожі в Карпати, – розповіла про нову роботу Мар'яна Прохасько. – Я часто буваю в горах і дуже їх люблю. Кілька років тому зрозуміла, що цю красу, яку бачу, хочу і можу відтворити. Подзвонила Софії і сказала: "Давай разом зробимо книгу про гори і про одиноку стареньку жіночку. Ти напишеш. А я – намалюю". Софія погодилася".

Софія Андрухович в свою чергу розповіла, що її зацікавила тематика дитячої книги, в якій ідеться про не зовсім дитячу тему  самотність.

"З дітьми таке нечасто обговорюють, тому ми вирішили спробувати,  поділилася вона.  Ми не хотіли робити книгу депресивною, тому знайшли героїв, які вміють знайти потіху в кожній життєвій ситуації. Цікаво було зробити головною героїнею не дитину, а дорослого, хоча наша бабця Марія вийшла по-дитячому зворушливою. Курочка Марічка  її улюблениця і постйна супутниця".

Ще одна новація книги  героями її ілюстрацій є реальні люди. У ролі Марії  Василина Зеленчук з села Криворівня, що на Верховинщині. А дівчинка Орися  дочка Рити Женчук, подруги Мар'яни Прохасько. Фото  Олена Субач. 

Однією з перших читачок "Сузір'я Курки" стала дочка Софії Андрухович, 7-річна Варвара. Письменниця зізналася, що спочатку побоювалася, що Варварі буде складно сприйняти нединамічний сюжет. Але дівчинка із задоволенням слухала і реагувала. 

"А в одному страшному місці вона з докором мені сказала: "І це має бути книга для дітей? Уяви собі, що її будуть читати маленькій дитині! Їй буде страшно!"  розповіла про досвід читання з донею Софія.

Вона вважає, що книга може допомогти подолати страх.

Вихід книжки запланований на квітень цього року. 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: