fbpx

Сьогодні мало би виповнитися 64 роки легенді української естради Назарію Яремчуку

Культура 20:20, 30.11, 2015

30 листопада – день народження виконавця пісень "Червона рута", "Я піду в далекі гори" та інших хітів 1970-90-х років Назарія Яремчука.

Про день народження співака нагадав у Фейсбук Михайло Маслій. Він виклав в мережі унікальні фото Назарія Яремчука і спогади про початок кар'єри співака від його викладача вокалу Левка Дутковського. Той займався з Яремчуком співом 12 років. 

1

Левко Дутковський: "Пригадую осінь 1969 року. Я проводив на сцені зведену репетицію з оркестром та жіночим вокальним ансамблем. Як завжди, сидів за піаніно, а навпроти мене стояли дівчата і співали щойно вивчену пісню автора "Черемшини" Василя Михайлюка. Оркестр виконував написане мною аранжування, акомпануючи вокальній групі. Раптом на сцені з’явився Василь Зінкевич з юнаком, який навчався на військових курсах водіїв при Будинку культури. Взагалі, стороннім бути присутніми на репетиціях "Смерічки" я не дозволяв, але для хлопців-курсантів, які мали йти в армію, робив виняток, тож під час перерв між заняттями вони тихенько сиділи у залі. Серед них був і юний Яремчук. Василь попросив, щоби я послухав Назара. До цього він трохи співав у шкільному хорі.

Голос його мені сподобався, але у нього, звісно, не було ще досвіду вокального співу. Я взяв Назарія в "Смерічку" і спеціально для нього написав пісню на вірш Анатолія Фартушняка "Незрівнянний світ краси". Пісня була складною для соліста-початківця. Але щоденна робота над постановкою голосу, працелюбність та ентузіазм хлопця зробили свою справу. Через місяць на Чернівецькій студії телебачення Василь Стріхович записав її. Назарій, почувши свою першу фонограму, був дуже щасливий.

Вступивши до Чернівецького університету, Яремчук не покидав "Смерічки". Вечорами поїздом приїжджав на репетиції у Вижницю. Коли бачив, що у Будинку культури, де я проводив репетиції, світилися вікна, радів, що приїхав недаремно. Про це Назарій написав у своїй присвяті до мого тридцятиріччя "Вікна творчості".

Частенько після пізніх репетицій Назар уночі вже не йшов додому, в село Рівню, а ночував у мене, де його гостинно зустрічала і пригощала моя дружина Алла, яку Назарчик обожнював. Варто сказати, що не забувала про мене і Марія Даріївна, Мати Назарія. Вона навіть привітала мене з наступаючим 1971 роком та щиро подякувала за мою турботу в творчому становленні її сина Назарка. На жаль, це була остання її листівка-подяка. А з Назарієм вокалом я займався понад 12 років".

Народний артист України Назарій Яремчук помер у віці 44 років в 1995 р. Відомий виконанням українських пісень, які стали хітами: "Червона рута", "Водограй", "Смерекова хата", "Стожари", "Гай, зелений гай", "Родина", "Я піду в далекі гори", "Пісня буде поміж нас", "Писанка", "Гей ви, козаченьки", "Я ще не все тобі сказав" та інші. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: