fbpx

Сьогодні минає 30 років від аварії на Чорнобильській АЕС

Суспільство 07:19, 26.04, 2016

Минає 30 років відтоді, як 26 квітня 1986 року сталась аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Із зони відчуження навколо станції евакуювали понад 115 тисяч людей. Утім, сьогодні у 30-кілометровій зоні мешкають самосели, також починає відроджуватися знищена радіацією флора та фауна.

На самій станції уже 15 років не виробляється електроенергія. Утім, на ЧАЕС досі працюють близько двох тисяч людей. А місто-привид Прип'ять стало своєрідною меккою для туристів із усього світу, йдеться в спецпроекті ТСН
Аварія сталася 26 квітня 1986 року, коли невдалий експеримент на атомній станції біля Прип'яті призвів до вибуху на четвертому енергоблоці. Його запустили лише за три роки до катастрофи. 
Величезна кількість радіоактивних речовин потрапила в атмосферу. Радіоактивна хмара простягнулася через усю Європу. Понад 100 тисяч людей евакуювали із зони відчуження та переселили.
Через 30 років від дня катастрофи величезні площі довкола електростанції на території України та Білорусі досі залишаються знелюдненими. Причина цього – страх перед довготривалими наслідками ядерного викиду. Натомість тут відроджуються популяції вовків, оленів, птахів та інших тварин.
Нині в Україні райони, які юридично мають статус постраждалих та забруднених, займають територію близько 50 тисяч кв. кілометрів – це приблизно як територія Боснії та Герцеговини. Сама ж зона відчуження, що вважається мертвою територією, займає 2600 кв. кілометрів.
За розмірами це приблизно дорівнює Люксембургу. Основні елементи, такі як цезій, радій та плутоній, період напіврозпаду яких становить 10 тисяч років, нікуди не поділися й досі містяться у ґрунті, в рослинах та листі.
Чорнобиль зараз – це вахтове місто, де мешкають люди, які працюють у Зоні. Загалом їх налічується близько трьох тисяч. Цікаво, що там мешкають і звичайні люди, переважна більшість яких займає території на віддалених ділянках Чорнобиля. Прип'ять, навпаки, – повністю покинуте місто.
Центральна частина Чорнобиля зараз заселена людьми, які працюють у Зоні. Також там розташовані всі основні підприємства: адміністрація зони відчуження, підприємства, які займаються обслуговуванням інфраструктури міста й Зони, пожежна охорона, батальйон УМВС, батальйон СБУ тощо.
Відтоді Прип'ять дуже змінилася, а саме середовище стало більш безпечним для людини. На відміну від 1986 року, рівень радіоактивності у Прип'яті суттєво зменшився. Проте й досі існує достатньо забруднених територій.
Як розповідають сталкери, усього в Прип'яті існує близько десяти порівняно зручних маршрутів. Через стежки під численними ЛЕПами, через залізницю, нічні траси, коли немає трафіку, або просто через лісові просіки.
Офіційно життя у зоні відчуження зараз заборонене законом. Проте там існує так зване сталкерське середовище – люди, які в зону їздять нелегально. Як правило, "туристичний" сезон починається з березня і триває до холодів. Більшість туристів – це український прошарок.
Однак, за даними державного обліку, у відірваній від основних благ цивілізації Чорнобильській зоні відчуження на сьогодні проживає близько 300 осіб, велика частина яких – люди похилого віку. Варто також зазначити, що в 2000-х роках тут навіть народилася одна дитина. Зараз у Чорнобилі працюють магазин, клуб і пошта. Також є церква – Свято-Іллінський храм, єдина церква, що постійно діє в Чорнобильській зоні відчуження.
Зазначимо, після вибуху над аварійним блоком станції був побудований саркофаг, який останніми роками поступово руйнується. За 30 років порушилася його герметичність, внаслідок чого йдуть незворотні процеси старіння матеріалу, що створює небезпеку проникнення вологи всередину енергоблоку, де і до цього дня перебуває, як кажуть фахівці, велика частина ядерного палива. Забезпечити захист на 100 років допоможе конфайнмент вартістю понад 1,6 млрд євро, отриманих як пожертвування країн-донорів.
За офіційними даними, протягом перших трьох місяців після аварії загинула 31 людина, а променева хвороба вразила 134 мешканців, хоча в секретних доповідях йдеться мінімум про 300. Різні дані свідчать про те, що жертвами Чорнобильської катастрофи за увесь час стали від 25 до 100 тисяч людей.
Слід також зазначити, що через 30 років після трагедії досі нема точних даних про захворювання на рак, які спричинила Чорнобильська катастрофа, а також про опосередковано викликані нею смерті. Повної картини немає і до сьогодні. Не існує навіть загальноприйнятої методики обліку впливу катастрофи на здоров'я людини.
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: