fbpx

Сьогодні українці зможуть побачити "кривавий" Місяць

Стиль життя 19:05, 20.01, 2019

Повне місячне затемнення вночі 21 січня буде унікальним. Якщо проґавите його, то наступного доведеться чекати до 2037 року.

В ніч з неділі на понеділок, точніше, вже під ранок 21 січня, вся Європа, а також жителі Африки й Америки зможуть спостерігати дивовижний феномен: місячне затемнення, під час якого супутник Землі забарвиться в червоно-бурий колір, пише DW.

Подібні явища унікальні, хоча попереднє повне затемнення з "кривавим" Місяцем було торік. Але якщо ви пропустите його 21 січня, то наступного разу така нагода випадатиме аж 2037 року. Винятковість нинішнього затемнення ще й у тому, що Місяць буде величезним.

 

Річ у тім, що 21 січня, тобто першого дня повного місяця, він особливо близько підійде до Землі (астрономи називають це супермісяцем). Жителі України та Росії зможуть спостерігати лише часткові фази затемнення, а не повне, як в Західній і Північній Європі, однак і це – особливе видовище.

Чому Місяць червоний

Затемнення, як місячне, так і сонячне, відбуваються тоді, коли Сонце, Земля, яка обертається навколо нього, і Місяць, що обертається навколо Землі, вишикуються в одну лінію. Якщо наша планета опиняється в цьому разі між Сонцем і Місяцем, вона кидає тінь на свій супутник.

Тоді ми і можемо спостерігати часткове або повне місячне затемнення. Промені синьої частини спектра більше розсіюються в атмосфері, ніж червоного, адже синій має коротшу довжину хвилі. Тому Місяць і забарвлюється в криваво-червоний колір.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: