fbpx

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій

Суспільство 11:01, 19.05, 2019

Третьої неділі травня в Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій, який у 2019 році припадає на 19 число.

Сьогодні, 19 травня, в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій.

Цей день щорічно відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щоб привернути увагу суспільства та міжнародного співтовариства до трагедії, яка відбулась у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР, повідомляє UATV.

Тоді за наказом Йосипа Сталіна було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Пізніше цей період почали називати Великим терором. 

"У кожній області, у кожному районі українська земля покоїть прах невинних жертв. Вона зберігає страшну правду та намагається залікувати пекучий біль свого народу. Україна пам’ятає…" – написав у Фейсбук президент Петро Порошенко.

Радянський режим став найкривавішим періодом існування для України, де після війни і геноциду буквально винищували бунтівну інтелігенцію і цілі народи, як це було із кримськими татарами. Людей розстрілювали, катували, засилали і стирали з лиця Землі.

День пам'яті жертв політичних репресій в Україні: що потрібно знати про жалобну дату

 

Навіть зараз невідома точна кількість тих, кого знищив тоталітарний режим. У 1937 році було ухвалено постанову "Про антирадянські елементи", що дало початок сталінським репресіям проти людей різних національностей на території СРСР. Одне з найбільших в Україні поховань розташоване в Биківнянському лісі під Києвом.

У День пам'яті жертв політичних репресій по всій Україні проходять жалобні віча, церемонії, покладання квітів. На державних будівлях приспускають прапори. Розважальні заходи в країні обмежені.

КУРС писав, що в цей день у Франківську також обмежили проведення розважальних заходів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: