fbpx

Справа Жовніра: обвинувачений у зловживанні впливом посадовець визнав провину. ОНОВЛЕНО

Суспільство 14:36, 10.04, 2017

Сьогодні, 10 квітня, на засіданні в Івано-Франківському міському суді у справі екс-начальника Івано-Франківського регіонального відділення Фонду державного майна Зіновія Жовніра обвинувачений визнав провину і погодився дати свідчення.

Прокурор Володимир Мельник зачитав обвинувальний вирок: начальник Івано-Франківського регіонального відділення Фонду державного майна Зіновій Жовнір обвинувачується у зловживанні впливом (ч. 2 ст. 369-2) за сприяння в заниженні оціночної вартості приміщень ДП "Коломийська паперова фабрика", які готували до продажу.

Варто нагадати, що спочатку Жовніра звинувачували в отриманні хабара в 20 тисяч доларів за цю "послугу" – ст. 368 Кримінального кодексу України, однак згодом прокуратура обвинувачення пом'якшила. 

У суді Жовнір зазначив, що зараз перебуває на пенсії по віку, не працює з жовтня минулого року. "Суть обвинувачення зрозуміла. Вину визнаю у межах звинувачення", – заявив Жовнір.

Захисники Жовніра просять суд розглядати справу за спрощеним порядком. Жовнір погодився дати необхідні покази. Суддя Лев Кишакевич перепитав, чи Жовнір усвідомлює, що у такому випадку він не зможе подати апеляцію,  той підтвердив.

Після короткої перерви на нараду з адвокатами Зіновій Жовнір дав свідчення по суті обвинувачень. 

"Я не пам'ятаю все по датах… У 2016 році працював начальником регіонального відділення Фонду держмайна… Літом до мене підійшов Коцюк (посередник між Жовніром і підприємцем Олегом Болотським – КУРС), щоб допомогти Болотському вирішити питання по ДП "Коломийська паперова фабрика". Я сказав, що цей об'єкт не у моєму підпорядкуванні, а у Києві. Але я пообіцяв їм, що зроблю все можливе, щоб допомогти. Я написав лист у Фонд держмайна України, аби продати її за зниженою ціною. Все було офіційно відкрито. Потім вони спиталися, яку винагороду я хочу за свою роботу. Про це, пане суддя, я б не хотів розповідати. Мені встидно, що я у свому віці до такого опустився. За всі роки на посадах такого не було. Був нагороджений грамотами, дипломами…" – розповів Жовнір.

"Вони (Болотський і Коцюк – ред.) питалися, чи можна знизити ціну. Я сказав, що, якщо об'єкт не продається кілька разів, тоді можна виставити його на електронну біржу за зниженою ціною. Я сказав, що ціну за об'єкт можна знизити приблизно до 9 – 3 млн грн", – додав Жовнір.

Він також зізнався, що на зустрічі Коцюк запропонував винагороду 20 тисяч доларів.

На цьому судове засідання сьогодні завершили, наступне – 15 травня о 13:00.

Читайте також: Хто такий Зіновій Жовнір, якого затримали на хабарі у 20 тисяч доларів

Як повідомляв КУРС, Зіновія Жовніра затримали 4 жовтня на хабарі у 20 тисяч доларів. Це був перший "транш" – всього за свої "послуги" зі зменшення оціночної вартості приміщень ДП "Коломийська паперова фабрика" Жовнір вимагав від київського підприємця 150 тисяч доларів.
Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом отримання хабара за ст. 368 Кримінального кодексу України. Втім, до суду справу передали за значно м'якшою ч. 2 ст. 369-2 (зловживання впливом).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: